Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2008

Τα βιβλία της ιστορίας χρειάζονται αλλαγές και προσθήκες
Η πρόσφατη ανακοίνωση της νεολαίας της ΕΔΕΚ για τα βιβλία της Ιστορίας προκάλεσε την αντίδραση των φοιτητικών παρατάξεων που πρόσκεινται στην ΕΔΕΚ. Οι οργανώσεις του «Αγώνα» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηνωμένο Βασίλειο, Πάτρα, Ιωάννινα και Κύπρο, συνέταξαν κοινή δήλωση την οποία απέστειλαν προς τη νεολαία της ΕΔΕΚ, κατηγορώντας την για το ύφος της επίμαχης ανακοίνωσης, το οποίο συνέκριναν με αυτό του... ΕΥΡΩ.ΚΟ και του ΛΑΟΣ! Η νεολαία της ΕΔΕΚ εξέδωσε προ ημερών ανακοίνωση με την οποία... καταδίκαζε τις αλλαγές που έγιναν (ποιες ;; πού;; πότε;; ) στα βιβλία της Ιστορίας και κατέληξε μάλιστα στο συμπέρασμα ότι οι αλλαγές «αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση της επίσημης απουσίας συγκεκριμένων από τους αγώνες του κυπριακού ελληνισμού και του συνδρόμου αφελληνισμού του εθνικού χαρακτήρα της Κύπρου».
Η σύγχυση και άγνοια του συντάκτη της ανακοίνωσης είναι πρόδηλα φανερή, αφού ουδεμία αλλαγή έγινε στα βιβλία Ιστορίας –τα μισά εκ των οποίων είναι εισαγώμενα. Η ηγεσία της νεολαίας της ΕΔΕΚ χαμήλωσε τους τόνους και οι ανακρίβειες αποδόθηκαν σε λάθος του συντάκτη. Επισήμα, όμως, δεν απέσυρε τις κατηγορίες που περιείχε η ανακοίνωση. Η ανακοίνωση της Δ.Κ.Κ.Φ. «Αγώνας» αναφέρει ότι οι φοιτητικές παρατάξεις της ΕΔΕΚ καταθέτουν την αντίθεσή τους με την επίμαχη ανακοίνωση της νεολαίας του κόμματος και διατυπώνουν την άποψη ότι «τα βιβλία της ιστορίας χρειάζονται αλλαγές ... και προσθήκες, ειδικά όσον αφορά τη σύγχρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο «Αγώνας» εκφράζει τη λύπη και την απογοήτευσή του, τονίζοντας ότι για μία ακόμη φορά η νεολαία ΕΔΕΚ δεν ενεργεί ως προοδευτική, αριστερή δύναμη ανατροπής αλλά ως μία αναχρονιστική δύναμη, εγκλωβισμένη σε βεντέτες στις οποίες μάλιστα συμμετέχει μόνη της. «Θεωρούμε ότι το ύφος και ο λόγος που χρησιμοποιείται στην εν λόγω ανακοίνωση είναι ύφος και λόγος συντηρητικών δυνάμεων που εδρεύουν και κινούνται στο χώρο της δεξιάς (ΕΥΡΩΚΟ, ΛΑΟΣ, ΕΦΑΕΦΠ και Δράσις-ΚΕΣ) και όχι προοδευτικών σοσιαλιστικών δυνάμεων.

Συμπληρώνει ότι τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται αφορούν γεγονότα που δεν έχουν γίνει, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση και ταυτόχρονη ένδειξη ότι η νεολαία δεν λειτουργεί ως οργανωμένο σύνολο που ενημερώνεται-ερευνά-αποφασίζει αλλά ως μία ολιγομελής ομάδα», υπογραμμίζει ο «Αγώνας».

Υπενθυμίζει ακόμη ότι θέση της παράταξης είναι ότι «τα βιβλία της Ιστορίας χρήζουν αλλαγών και προσθηκών ειδικότερα όσον αφορά τη νεότερη ιστορία του τόπου, όπου οι αναφορές είναι απογοητευτικές και ελάχιστες» και ότι οφείλουμε να καταγράψουμε επακριβώς τα γεγονότα που οδήγησαν στην εισβολή και κατοχή. Ο «Αγώνας» επισημαίνει ότι ανάλογες ενέργειες από τη νεολαία της ΕΔΕΚ, έχουν δημιουργήσει προβλήματα στις παρατάξεις του «Αγώνα» «αφού τους ταυτίζουν με τις παρατάξεις που διαχρονικά πολεμούμε και αντιτασσόμαστε με σημαία μας το σοσιαλισμό και τον εκσυγχρονισμό».


Υ.Γ Χθες,14 Νοεμβρίου, η Μαθητική Κίνηση «Αγώνας» διαχώρισε τη θέση της από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις για την καταδίκη ανακήρυξης του ψευδοκράτους και προτίμησε να καταλήξει στο Λήδρα Πάλας, μαζί με την ΕΦΕΝ....
Ε.Φ.Ε.Ν (Εθνική Φωνή Ελληνόψυχων Νέων)Δεν υπάρχουν σχόλια: