Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

«Αντί»σταθηκε



ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΑ 75 ΤΟΥ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗΣ
Έκανε «Αντί»σταση με σκέψη και ανάγνωση


Δύσκολο είναι στις μέρες μας που υπάρχει το άγος της τηλεόρασης να αντιδράσεις, αλλά πρέπει να διαβάζουμε: εφημερίδες, περιοδικά, κείμενα...» έλεγε ο Χρήστος Γ. Παπουτσάκης, αρχιτέκτονας και «ψυχή» του ιστορικού περιοδικού «Αντί». Σχεδόν έναν χρόνο μετά το τελευταίο τεύχος, το 919ο, του «Αντί», άφησε χθες την τελευταία του πνοή στα 75 του, αφού πάλεψε καιρό με τον καρκίνο των πνευμόνων (από τον Οκτώβριο νοσηλευόταν στον Ευαγγελισμό).

Ο Χρήστος Παπουτσάκης γεννήθηκε το 1934 στα Χανιά και σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Δούλεψε στο γραφείο Δοξιάδη και έπειτα σε δικό του. Ίδρυσε και διηύθυνε επί 34 χρόνια ένα από τα σημαντικότερα και πολιτικά περιοδικά της Μεταπολίτευσης, το «Αντί» που έμεινε γνωστό και για τις πολιτιστικές παρεμβάσεις του. Το πρώτο τεύχος εκδόθηκε τον Μάιο του 1972.

Σε αυτό έγραφαν ο Μίκης και ο Γιάννης Θεοδωράκης, ο Γ.-Α. Μαγκάκης, ο Μποστ, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος κ.ά. Η χούντα το απέσυρε και κατέσχεσε τα φιλμ του δεύτερου τεύχους που ήταν έτοιμο, ενώ ο Χρήστος Παπουτσάκης συνελήφθη και βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Τον Σεπτέμβριο του 1974 κυκλοφόρησε ξανά το «Αντί», που εκδιδόταν ανελλιπώς κάθε 15ήμερο μέχρι τις 11 Απριλίου 2008. Στους μεταδικτατορικούς συνεργάτες του συμπεριλαμβάνονταν οι Θόδωρος Πάγκαλος, Γιάννης Καψής, Μάνος Χατζιδάκις, Αντώνης Καρκαγιάννης, Σπύρος Λιναρδάτος, Ανδρέας Λεντάκης, Σοφιανός Χρυσοστομίδης, Νίκος Χριστοδουλάκης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Πέτρος Ευθυμίου, Γιώργος Σεφερτζής, Χρήστος Βακαλόπουλος, Νίκος Γιανναδάκης, Κώστας Παπαϊωάννου, Γιάννης Η. Χάρης, Χάρης Καμπουρίδης κ.ά.

Πάλεψε για το πλουραλιστικό άνοιγμα των μέσων ενημέρωσης και για την ελεύθερη ραδιοφωνία στήνοντας και εκπέμποντας το «πειρατικό» ραδιόφωνο Ράδιο-Αντίλαλος, με σήμα του Λουκιανού Κηλαηδόνη και τον Διονύση Σαββόπουλο παρόντα. Σημαντικές παρεμβάσεις του στον χώρο του πολιτισμού ήταν τα αντιφεστιβάλ.

«Οι αποχαιρετισμοί είναι πάντα δύσκολοι και σαν έτοιμος από καιρό θέλω να απευθυνθώ σε εσάς που τόσα χρόνια ζήσατε μαζί μας την περιπέτεια της έκδοσης του “Αντί” και να σας θυμίσω τις καλές αλλά και τις σκληρές μέρες που διατρέξαμε όλα αυτά τα χρόνια» έγραφε στο τελευταίο τεύχος του «Αντί», που έκλεισε καθώς δεν άντεξε να αντεπεξέλθει οικονομικά σε μήνυση ιδιοκτήτη μουσείου για «συκοφαντική δυσφήμηση». Και κατέληγε με ελπίδα: «Άλλοι πιο νέοι και πιο δραστήριοι από εμάς θα έλθουν ίσως στο μέλλον στη θέση μας»...

ΤΑ ΝΕΑ Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Πόσοι «σεληνιασμένοι» μήνες θα περάσουν ακόμα;


Για του λόγου το αληθές:
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
http://www.schools.ac.cy/klimakio/Themata/Epikaira/1821/theatrika/krifo_sxoleio.doc

Αφηγητής 1: Βρισκόμαστε στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Σ’ εκείνα τα χρόνια της σκλαβιάς οι τούρκοι έκλεισαν τα σχολεία για να μη μαθαίνουν γράμματα τα Ελληνόπουλα. Να μη μαθαίνουν τη γλώσσα, ούτε την ιστορία τους.
Αφηγητής 2: Όμως τα παιδιά βρήκαν άλλο τρόπο. Κάθε βράδυ, την ώρα που έβγαινε το φεγγαράκι, έπαιρναν την ευχή της μάνας τους και κρυφά –κρυφά, πήγαιναν στην εκκλησιά. Εκεί τους περίμενε ο παπάς, ο δάσκαλος…..

Έλεος «ελληνόπαιδες» κι ελληναράδες …
1. Υπάρχει κατά διάνοια ιστορική αλήθεια σ’ αυτόν το «θεατρικό» διάλογο που συνέγραψε μάλιστα διευθύντρια δημοτικού σχολείου;
2. Ποια η σκοπιμότητα της συνέχισης του εκμαυλισμού των παιδικών ψυχών;
3. Ποιος «Λειτουργός» αποφάσισε αυτές οι ασυναρτησίες να μπουν στην ιστοσελίδα του ΥΠΠ; Με ποια κριτήρια; Ποιες επιδιώξεις υπηρετούν;

απεργία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων τη δεκαετία του '50 στην Πάφο


Η ιστορία της πόλης μου
Πάφος
Οκτάωρο, κοινωνικές ασφαλίσεις κ.ά. -εργασιακά δικαιώματα που απολαμβάνουμε εμείς σήμερα κατόπιν μεγάλων αγώνων. Πρώτος αγώνας η εξέγερση των εργατών στο Σικάγο τον Μάιο του 1886, που σηματοδότησε την αρχή των εργατικών επαναστάσεων ανά τον κόσμο. Η Κύπρος ακολούθησε πολύ αργότερα, με ιστορικό σταθμό τους αγώνες των μεταλλωρύχων και αμιαντωρύχων το 1948. Η απεργία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων τη δεκαετία του '50 στην Πάφο ήταν το μόνο όπλο κατά των άδικων εργοδοτών τους. Από το αρχείο της ΠΕΟ. Στείλτε κι εσείς τις δικές σας φωτογραφίες, στη διεύθυνση Διογένους 1, Έγκωμη, Τ.Κ.1501 ή Τ.Θ. 21094, ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση anastasia.siakalli@phileleftheros.com. Τηλ. 22744170. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΙΑΚΑΛΛΗ