Δευτέρα, 17 Μαΐου 2010

Νέα σχολικά βιβλία που θα αποσιωπούν πτυχές της αμερικανικής ιστορίας

Νέα σχολικά βιβλία που θα αποσιωπούν πτυχές της αμερικανικής ιστορίας, όπως την απάνθρωπη μεταχείριση των σκλάβων, επιθυμεί να προωθήσει στα σχολεία του Τέξας ομάδα υπερσυντηρητικών με τη βοήθεια θρησκευτικών οργανώσεων.
Με σκοπό την καταπολέμηση της «προκατάληψης υπέρ των φιλελευθέρων» επιχειρούν να «εισάγουν εκ νέου την πατριωτική ιδεολογία» στα σχολεία της πολιτείας καθώς έχουν πλέον τον έλεγχο του συμβουλίου που έχει την εποπτεία στο σχολικό πρόγραμμα του Τέξας.
Τα νέα βιβλία θα έχουν μία έντονη θρησκευτική αντιμετώπιση πολλών ζητημάτων, σύμφωνα με τους επικριτές τους.
Για παράδειγμα, αναφέρει ο Guardian, θα περιοριστεί η αναφορά στον Τόμας Τζέφερσον που ζητούσε διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, θα απαλειφθούν οι αναφορές στο εμπόριο σκλάβων και θα τονιστούν οι «σημαντικές συνεισφορές» των ηγετών του Νότου κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου.
Ακόμα παραμερίζεται η μελέτη των έργων του Ισαάκ Νιούτον υπέρ των αναφορών ης στην επιστημονική πρόοδο που προέκυψε από την πολεμική τεχνολογία. Όπως, τέλος, αναφέρει το δημοσίευμα, δικαιολογούνται εμμέσως και οι αντικομμουνιστικές διώξεις του Τζόσεφ Μακάρθι.
Η υπερσυντηρητική δικηγόρος Σίνθια Ντάνμπαρ που προωθεί τις αλλαγές έχει κατ’επανάληψη δηλώσει ότι τα σχολεία είναι αντισυνταγματικά, τυραννικά και ότι ρίχνουν τους μαθητές «μέσα στις φλόγες του εχθρού».
Στο παρελθόν οι υπερσυντηρητικοί κύκλοι είχαν προσπαθήσει να περιορίσουν ή και να καταργήσουν τη διδασκαλία της θεωρίας της εξέλιξης χωρίς να έχουν πάντα επιτυχία· όπως διαπιστώνει ο Guardian ίσως είναι περισσότεροι επιτυχημένοι στις παρεμβάσεις τους στην ιστορία.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1137375&lngDtrID=245