Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

"ΤΡΩΚΤΙΚΑ" ΠΑΡΑΔΟΞΑ: Εθνικιστές, θρησκόληπτοι, ακροδεξιοί, μαζί με τα δημοσιογραφικά φερέφωνά τους ξεκίνησαν πογκρόμ ενάντια σε δημοκράτες επιστήμονες

Τελευταίος στόχος των χειροκροτητών του "Αρχιεπισκόπου Τραπέζης Κύπρου"
ο πανεπιστημιακός Μαυρογιώργος, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Υπουργείου Παιδείας για τα αναλυτικά προγράμματα, που κατηγορήθηκε ως χουντικός -από έντυπο κόσμημα της κυπριακής "δημοσιογραφίας"- διότι κλητεύτηκε μάρτυρας σε μια δίκη του 1969. Η επιστολή του Γιώργου Μαυρογιώργου:

Πώς να απαντήσει κανείς στη λάσπη και στη συκοφαντία;



Γνωρίζω τους διακινητές/αποστολείς του απαράδεκτου αυτού υλικού με το οποίο κάνουν εξαγωγή συκοφαντίας στην Κύπρο. Εκφράζω τη λύπη μου που συγκεκριμένη εβδομαδιαία εφημερίδα, χωρίς να τηρήσει στοιχειώδεις αρχές δημοσιογραφικής δεοντολογίας και διερεύνησης, αξιοποίησε αυτό το υλικό, με προφανή στόχο τη σπίλωση της υπόληψής μου και κατ' επέκταση τη συκοφάντηση της σημερινής κυβέρνησης στην Κύπρο και της ριζοσπαστικής προοδευτικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που επιχειρείται.Ως πανεπιστημιακός και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου έχω δικαίωμα και υποχρέωση να διευκρινίσω τα ακόλουθα:1. Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη για τον τρόπο με τον οποίο, φοιτητής τότε, πριν από 40 χρόνια, αντιμετώπισα την υπόθεση της δίκης στο στρατοδικείο της χούντας, και μάλιστα στους πρώτους μήνες της δικτατορίας, τότε που δεν είχε αναπτυχθεί η αντίσταση που εκδηλώθηκε αργότερα. Είχα και έχω πλήρη επίγνωση ότι η προσωπική μου κατάθεση, σε καθεστώς στρατιωτικού νόμου και με την απειλή βίαιης προσαγωγής, ήταν σαφέστατα υπερασπιστική ή τουλάχιστον δεν ήταν επιβαρυντική για το συγκεκριμένο κατηγορητήριο ( "ανατρεπτικός προσηλυτισμός" και "παράνομη συγκέντρωση"). Αξιοποιούνται τυφλά τα πρακτικά στρατοδικείων της χούντας εκείνης της εποχής ως έγκυρα, αξιόπιστα και πιστά "αντίγραφα" της πραγματικής ακροαματικής διαδικασίας, Γιατί, άραγε, οι συντάκτες επιλέγουν να μη διαβάζουν τη σαφή υπερασπιστική γραμμή, που αποτυπώνεται-διασώζεται ακόμα και σ' αυτά τα αναξιόπιστα πρακτικά ("Μόνο τα ονόματά τους ξέρω...Δεν άκουσα...δεν είδα...και μένα με νόμιζαν Λαμπράκη"...); Γιατί δε γίνεται σύγκριση της δικής μου κατάθεσης με τις καταδικαστικές καταθέσεις των άλλων; Γιατί αποκρύπτεται το γεγονός ότι δεν ήμουν μάρτυρας στην αναθεώρηση της δίκης που έγινε αργότερα; Επαναλαμβάνω: Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη.

Ήδη, το 1976, στο πλαίσιο των διαδικασιών "κάθαρσης" και εκδημοκρατισμού του Πανεπιστημίου, το αρμόδιο συλλογικό όργανο του Πανεπιστημίου είχε επιληφθεί του συγκεκριμένου ζητήματος και με ομόφωνη απόφαση έκρινε ότι δεν ήταν αντιδημοκρατική η συμπεριφορά μου. Είναι προφανείς οι λόγοι για τους οποίους το θέμα "εξάγεται" και αξιοποιείται στην Κύπρο, 32 χρόνια μετά!

2. Η δικτατορία ήταν για μένα, για τη χώρα μου και για την Κύπρο μια φρικτή τραγωδία. Για μένα ήταν και κάτι άλλο: Ήταν η τομή για ένα ριζικό επαναπροσδιορισμό της πολιτικής μου σκέψης, του πολιτικοιδεολογικού μου προσανατολισμού και της επιστημονικής μου έρευνας στα θέματα εκπαίδευσης και κοινωνίας. Αυτό αποτυπώνεται στο δημοσιευμένο επιστημονικό μου έργο, στην κοινωνική μου δράση, στην πολιτική μου ενεργό παρουσία, στη συνδικαλιστική μου δράση και στη διοικητική συμμετοχή μου στα πανεπιστημιακά δρώμενα, για 36 ολόκληρα χρόνια, με συνέπεια στις αρχές της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Το έργο μου αυτό, είμαι βέβαιος, πως είναι γνωστό στους εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα και στην Κύπρο.Είναι αυτό το έργο που με κάνει να αισθάνομαι μεγάλη τιμή για την επιλογή του Υπουργικού Συμβουλίου να με ορίσει μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου. Όσοι επιλέγουν την εύκολη καταγγελία, τη λάσπη και τη συκοφαντία της "ναφθαλίνης", μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, προσφέρουν κακές υπηρεσίες στην εκπαίδευση και στην κοινωνία.

Με τιμή
Γεώργιος Μαυρογιώργος

Το τίμημα της ελεύθερης γνώμης στην χώρα του Σολωμού, του Παλαμά, του Σεφέρη, του Ελύτη ...

Φίλες και φίλοι,ο γιος της Κωνσταντίνας Κούνεβα, Εμμανουέλ, είναι μαθητής της Ε΄ Δημοτικού σε σχολείο των Πετραλώνων. Ο πατέρας του εργάζεται στη Βουλγαρία. Η μητέρα του (ιστορικός - που βγάζει τίμια το ψωμί της στη χώρα μας σαν καθαρίστρια) πληρώνει το θάρρος της γνώμης της και την αντίστασή της απέναντι στην βάρβαρη εκμετάλλευση και την ασυδοσία της εργοδοσίας. Ο εκπαιδευτικός κόσμος της Αθήνας είναι ανάστατος και συγκλονισμένος. Η γυναίκα έχασε το φως της και παλεύει για τη ζωή της.

Πού κατρακυλάμε;


Φίλοι και φίλες,αυτό δεν πρέπει να περάσει έτσι. Από παντού μας κυκλώνει η ανθρώπινη δυστυχία: δυστυχισμένοι και ταλαίπωροι μετανάστες, ναρκομανείς/ανθρώπινα σκουπίδια, ψυχικά πάσχοντες παρατημένοι στη μοίρα τους, άνεργοι, φτωχοί, άρρωστοι αντικείμενα κοροϊδίας στο ανύπαρκτο ΕΣΥ, σωφρονιστικό σύστημα ευφημισμός, παιδιά έξω από τα σχολεία, δίχως μέλλον, και γυναίκες θύματα της σεξουαλικής εμπορίας… Ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς.Ζούμε σε μια κοινωνία εκμετάλλευσης και βαρβαρότητας και ο ανθρώπινος πόνος δεν έχει όρια. Εθιστήκαμε.
(Η Κωνσταντίνα πριν την επίθεση)

ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΤΣΙ.Η ευθύνη όλων μας είναι μεγάλη. Πρέπει να αντιδράσουμε. Με όλους τους τρόπους.Με τη συμμετοχή μας σε όλες τις εκδηλώσεις που θα προγραμματισθούν.Με το λόγο μας. Ενυπόγραφα. Δεν έχουμε το δικαίωμα να σιωπούμε.Με την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στο συγκεκριμένο συνδικάτο.Με την απαίτηση για εφαρμογή (και έλεγχο της εφαρμογής) της εργατικής νομοθεσίας. Είναι ντροπή μέσα από την ασύδοτη λειτουργία θεσμών όπως οι εργολαβίες και υπεργολαβίες να γίνεται ενοικίαση/υπενοικίαση εργαζομένων με όρους σκλαβιάς και οι αρμόδιοι εμπλεκόμενοι φορείς και πρόσωπα να βολεύονται και να κοιτάζουν αλλού αντί να κάνουν το καθήκον τους.Με την έμπρακτη (και οικονομικά) αλληλεγγύη μας στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και το γιο της.Δεν είναι Χριστούγεννα, είναι η κάθοδος στον Άδη γι’ αυτό το αγόρι και τη μάνα του.Είναι μαθητής μας, ένα ώριμο παιδί. Θα κάθεται στο θρανίο απέναντί μας.Η μάνα του δεν έκανε παρά το σωστό.
Τι πρέπει να κάνουμε εμείς για να μπορούμε να τον κοιτάμε στα μάτια;


Χάρης Παπαδόπουλοςσχολικός σύμβουλος δημ. εκπαίδευσης της 2ης περιφέρειας της Αθήνας

Λογαριασμός οικονομικής ενίσχυσης για την οικογένεια της Κωσταντίνας.Τράπεζα Πειραιώς DECHEVA ELENA TODOR KUNEVA KOSTADINA 5012-019021-277.


http://tsimitakis.wordpress.com/2008/12/30/

Ενας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίσει

Ρατσισμός: βαρύς και ανθυγιεινός

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου, δώδεκα η ώρα το βράδυ: η Κωνσταντίνα Κούνεβα, μητέρα ενός ανήλικου παιδιού, μετανάστρια από την Βουλγαρία και εργαζόμενη στην εταιρία καθαρισμού ΟΙΚΟΜΕΤ Α.Ε. έπεσε θύμα σκληρής επίθεσης έξω από το σπίτι της. Οι φυσικοί αυτουργοί του εγκλήματος, η ταυτότητα των οποίων παραμένει άγνωστη, βούλιαξαν το κεφάλι της γυναίκας σε κουβά με βιτριόλι προκαλώντας της εξαιρετικά σοβαρές σωματικές βλάβες που οδήγησαν σε οριστική απώλεια της όρασης από το ένα μάτι, εγκαύματα στο πρόσωπο, τον φάρυγγα και τον λάρυγγα. Παρά τον θανάσιμο κίνδυνο τον οποίο διέφυγε το θύμα και την μαφιόζικη εκτέλεση του εγκλήματος, οι αστυνομικές αρχές επέδειξαν προκλητική αδιαφορία για την υπόθεση, αφού οι έρευνες ξεκίνησαν μια ολόκληρη εβδομάδα αργότερα και η εισαγγελική παρέμβαση ήρθε μόλις το βράδυ της 29/12. ...


...Η εταιρεία στην οποία απασχολείται η Κωνσταντίνα είναι η ΟΙΚΟΜΕΤ Α.Ε. η οποία εδρεύει στον Πειραιά και ανήκει στον εργολάβο και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Νικήτα Οικονομάκη. Όπως και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο χώρο, για την έναρξη της λειτουργίας της εκμεταλλεύτηκε το νόμο 2956/2001 της κυβέρνησης Σημίτη, νόμο ο οποίος επιτρέπει σε ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού να αναλαμβάνουν υπ-εργολαβικά τον καθαρισμό δημόσιων κρατικών φορέων, νοσοκομείων και ΔΕΚΟ. Στους κύριους πελάτες της ΟΙΚΟΜΕΤ ανήκουν τόσο ο ΗΣΑΠ, όσο και η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), πελάτες οι οποίοι γνωρίζοντας τις ποικίλες παραβάσεις του νόμου από πλευράς του συνεργείου καθαρισμού και μη αντιδρώντας στα παράπονα των εργαζομένων για την εργοδοσία, μπορούν να θεωρηθούν συνυπεύθυνοι για την παράτυπη κατάσταση που επικρατεί ...


... Η ΟΙΚΟΜΕΤ φέρεται να απασχολεί περίπου 2000 εργαζομένους, από τους οποίους περισσότεροι από 1000 είναι ανασφάλιστοι μετανάστες χωρίς κανένα απολύτως εργασιακό δικαίωμα, υποχρεωμένοι να υποκύπτουν σε κάθε πίεση των εργοδοτών. Οι τελευταίοι, όπως και οι περισσότεροι των επιχειρήσεων του κλάδου, φέρονται να έχουν προβεί σε πολυάριθμες απολύσεις όταν εργαζόμενοι/ες ζήτησαν την τήρηση των αυτονόητων, ενώ ασκούν συνεχή τρομοκρατία με την απειλή της απόλυσης, αλλά και της ένταξης των εργαζομένων σε «μαύρες λίστες» εργοδοτικής δυσμένειας. Οι μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας επεκτείνονται: ταυτόχρονα με την πρόσληψη υπογράφεται δήλωση οικειοθελούς αποχώρησης, δηλώνονται πλασματικές ώρες, ώστε οι υπερωρίες να μην πληρώνονται σχεδόν ποτέ, ενώ και τα ημερομίσθια δεν φτάνουν πάντα τα συμφωνηθέντα ποσά. ...


Η ΟΙΚΟΜΕΤ δεν σταματά εδώ. Έχει προχωρήσει στη δημιουργία δικού της σωματείου, στους διοικητικούς θώκους του οποίου βρίσκονται μόνο οι Έλληνες επιστάτες, με τα μέλη να αποτελούνται κατά κανόνα από αμόρφωτους μετανάστες που δεν είναι καν σε θέση να επικοινωνήσουν στα ελληνικά.

http://www.epohi.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1935&Itemid=1


Λογαριασμός οικονομικής ενίσχυσης για την οικογένεια της Κωσταντίνας.

Τράπεζα Πειραιώς DECHEVA ELENA TODOR KUNEVA KOSTADINA 5012-019021-277.

Αντιγράφουμε από την http://alepouda.blogspot.com

Μια συνέντευξη που αξίζει να διαβασετε

Έχει περάσει πάνω απο ένας μήνας που ξεκίνησε ο δικός μας Δεκέμβρης. Στην αρχή αναρωτιόμουν γιατί σιωπούν όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες, οι διανοούμενοι και τα μεγάλα ονόματα της Ελλάδας. Μετά σταμάτησα να αναρωτιέμαι και να περιμένω απο τους άλλους. Είπα, εμείς είμαστε τώρα, εμείς θα μιλήσουμε, εμείς θα γκρεμίσουμε, εμείς θα φτιάξουμε, εμείς όλα έμεις...
Με την συνένοχη σιωπή τους όλα αυτά τα μεγάλα ονόματα αποκαλυψαν το κενό που κρύβανε πίσω απο πτυχία, ταλέντα και αναγνωρησιμότητα. Μας απογοητεύσαν λίγο, αλλα δεν πειράζει, τώρα ξέρουμε καλύτερα ποιός είναι τι.
Όταν συμβαίνει κάτι κακό και κάνεις οτι δεν το βλέπεις γίνεσαι αυτόματα συνένοχος. Μπορεί η ευθύνη σου να μην ειναι τόσο μεγάλη όσο του εγκληματία, αλλά υπάρχει. Τέτοιες στιγμές πρέπει να διαλέξεις πλευρά. Αν εξουδετερώνεις τη δύναμη σου με ένα δεν ξερω / δεν απαντώ και "ψηφίζεις" λευκό, γίνεσαι βολικός και η αδράνεια σου ωφελεί το σαθρό σύστημα.
Χθες παρ'ολα αυτα, πέτυχα στο blog του αρκούδου μια συνέντευξη του Π. Κατσιμίχα γεμάτη αλήθεια και ευστοχη κριτική σκέψη. Επιτέλους μια επώνυμη φωνή που δεν φοβαται να μιλήσει για τα πράγματα που ζούμε και να τα πει με το όνομα τους.
Πραγματικά σας προτείνω να την διαβάσετε

Ο Π. Κατσιμίχας στο ΣΚΑΙ.gr Συνέντευξη στη Νάντια Παπανικολάου - 13/01/2009
http://www.skai.gr/master_story.php?id=107132

http://alepouda.blogspot.com/2009/01/blog-post_15.html#links