Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

7 του Δεκέµβρη - Μνήµη µαχητών της Δημοκρατίας


Οι µαχητές της Αντίστασης, που έδωσαν την ζωή τους υπερασπιζόμενοι την Κυπριακή Δημοκρατία ενάντια στους πραξικοπηματίες। τον Ιούλιο του १९७४
Από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας :
http://www.moec.gov.cy/afieroma/antistasiakoi.html

Βιβλίο για την Θεσσαλονίκη κατά την τελευταία περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας

Τα φαντάσματα παραμένουν αόρατα

ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΕΡΟΠΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ

«το πολυπολιτισμικό χαρμάνι που συνθέτει τον πληθυσμό της πόλης συμπυκνώνει ένα από τα κύρια γνωρίσματα του αυτοκρατορικού οικοδομήματος: τη συνύπαρξη στον ίδιο χώρο ανθρώπων διαφόρων γλωσσών, θρησκειών, παραδόσεων, εθίμων και ηθών. Αν και συνοδεύτηκε από πάμπολλες διακοινοτικές ρήξεις, κρίσεις και εντάσεις, η συνύπαρξη αυτή κουβαλούσε ταυτόχρονα κι ένα σωρό κοινά βιώματα, διασταυρούμενες λατρευτικές πρακτικές αλλά και ασήμαντες στιγμές μιας μοιρασμένης καθημερινότητας». Η πολυπολιτισμικότητα λοιπόν της οθωμανικής Θεσσαλονίκης ήταν μια καθημερινή πραγματικότητα επάλληλων, συχνά συγκρουόμενων κύκλων με εθνο-θρησκευτικά κέντρα. ... η συνέχεια στα ΝΕΑ:

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=30&ct=19&artid=4488347&enthDate=22112008


Μερικοί δεν έχουν τον Θεό τους

Παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα από άρθρο που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη εφημερίδα που φέρει το όνομα "Φιλελεύθερος" (22Νοε2008 και υπογράφεται από τον Βία Λειβαδά :
"...Έχω μια βαθιά απορία για ό,τι συμβαίνει, που με συγχύζει και με κάνει να ψάχνω να βρω άκρη। Ποιος αποφασίζει τι θα γίνει; Η αποικιοκρατική Βρετανία ή μήπως υπάρχει και κυπριακή εκλελεγμένη Κυβέρνηση; Γιατί επί Χριστόφια η πρωτοβουλία ανήκει πάντα στον Άγγλο πρέσβη: το άνοιγμα του οδοφράγματος της Λήδρας, η ένάρξη συνομιλιών, η διαστρέβλωση της ιστορίας, οι υποχωρήσεις κ।α. αναγγέλλονται πρώτα από τον Άγγλο πρέσβη; Διερωτώμαι: είμαστε ακόμα αποικία των Άγγλων; Γιατί λοιπόν αυτή η υποδούλωση στις εντολές τους; Γιατί σε όλα τα καίρια θέματα του κυπριακού επεμβαίνει πάντα πρωτοβουλιακά η Βρετανία, ο μεγαλύτερος εχθρός που έχουμε από την ώρα που πάτησε το πόδι της στην Κύπρο; Εύλογο το ερώτημα: ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο; Δύσκολη ερώτηση που δεν θα ήθελε να απαντηθεί από τους κυβερνώντες। ..."
Όσοι επιθυμούν να γελάσει το χειλάκι τους και να λάβουν ένα δείγμα φτηνής λιβελογραφίας, που συνοδεύεται από καρατζαφέρεια μπαρουφολογία και το εκρηκτικό ταμπεραμέντο ¨διανοουμένων" τύπου ΄Αδωνη Γεωργιάδη,ας ακολουθήσουν τον σύνδεσμο:
http://www.phileleftheros.com/main/main.asp?gid=474&id=591527

Υ.Γ ΚΟΥΙΖ ποια Αθηναϊκή εφημερίδα θα δημοσίευε τέτοιο άρθρο;
α) Αυριανή
β) Ελεύθερη Ωρα
γ) Ελεύθερος κόσμος
δ) Ακρόπολη

Εθνικοσοσιαλισμός και αρχαιότητα




Υπάρχει και ενίοτε καλλιεργείται μια απλοϊκή άποψη σύμφωνα με την οποία το ναζιστικό φαινόμενο οφείλεται, εν πολλοίς, στην παράνοια και την σχιζοφρένεια του Χίτλερ. Πολλοί επιστήμονες που ασχολήθηκαν συστηματικά με τις πολλές πτυχές αυτού του θέματος, βοήθησαν με τα έργα τους να παραμεριστεί αυτή η πλάνη.


Ο MAURICE SARTRE είναι ένας από τους ιστορικούς που εμβάθυνε μια ενδιαφέρουσα πτυχή του ναζισμού, τη σχέση του με την αρχαία Ελλάδα. Σε άρθρο του που παρατίθεται στο ΒΗΜΑ σημειώνει ότι η ελληνική και η ρωμαϊκή αρχαιότητα κατείχαν πρωτεύουσα θέση στον φαντασιακό κόσμο του εθνικοσοσιαλισμού. Και αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιου περιθωριακού φολκλόρ αλλά καρπός μιας τεκμηριωμένης κατασκευής για την οποία χρησιμοποιήθηκαν όλα τα δεδομένα της επιστήμης και της προπαγάνδας, όπως αποκαλύπτει ο Ζοάν Σαπουτό, ο 30χρονος υφηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Γκρενόμπλ ΙΙ, στο εξαιρετικό βιβλίο του για τη σχέση του εθνικοσοσιαλισμού με την αρχαιότητα. Βεβαίως οι ναζιστές δεν τα επινόησαν όλα, αλλά διεύρυναν, πολλές φορές μέχρι σημείου υπερβολής, ακόμη και παροξυσμού, τις απόψεις των λογίων του 19ου αιώνα. Ηταν η εποχή που η παρουσία της «φυλής» στην Ιστορία σημείωνε συνεχή ανάπτυξη, όπως επίσης και ο καταχρηστικός λόγος για τις φυλετικές αρετές και τα φυλετικά ελαττώματα ανθρώπινων ομάδων. Οταν, από το 1920, ο Χίτλερ αρχίζει να θέτει τα θεμέλια της ναζιστικής ρητορικής για τη γενεαλογική σχέση Ελλήνων και Γερμανών καταφεύγει στους μύθους της γερμανικής ιστοριογραφίας. ...