Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Δεκαοχτώ χρόνια από τη δολοφονία του 38χρονου καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα

http://www.tvxs.gr/v2925

Aποτυπωματα (Καθημερινή 11-01-2009)

Μοντέρνα Σπυριδούλα
Tης Mαριαννας Tζιαντζη


Πολλοί έχουν ακουστά τη Σπυριδούλα, τη σιδερωμένη υπηρετριούλα, όμως λιγότεροι έχουν ακούσει για την Κωνσταντίνα. Το 1955 ο κύριος και η κυρία της 13χρονης Σπυριδούλας τη γύμνωσαν και την έκαψαν με καυτό ηλεκτρικό σίδερο για να την τιμωρήσουν. Η υπόθεση έγινε πρώτο θέμα στις εφημερίδες, εκτοπίζοντας σημαντικά πολιτικά γεγονότα, όπως την παραίτηση του υπουργού Συγκοινωνιών από την κυβέρνηση Παπάγου. Χιλιάδες άνθρωποι περικύκλωσαν το Τζάνειο όπου νοσηλευόταν η μικρή, για να εκδηλώσουν την αγανάκτησή τους. Ο γιατρός της βασιλικής οικογένειας, ο Θ. Δοξιάδης, επισκέφθηκε και εξέτασε το παιδί, ενώ ακόμα και αξιωματικοί της ναυαρχίδας του Αμερικανικού Στόλου, που ήταν αραγμένη στο Νέο Φάληρο, πήγαν στο Τζάνειο με πλούσια δώρα για τη Σπυριδούλα.


Εβδομάδα Χριστουγέννων 2008.

Νύχτα επέστρεφε από τη δουλειά της, σε ένα σταθμό του ΗΣΑΠ, η 40χρονη Κωνσταντίνα Κούνεβα, άλλοτε ιστορικός επιστήμονας στη Βουλγαρία και σήμερα γραμματέας του Σωματείου Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού. Δύο άνδρες, που την περίμεναν έξω από το σπίτι της την ακινητοποίησαν και την περιέλουσαν με βιτριόλι και σήμερα η καθαρίστρια - ιστορικός νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό με βαριά εγκαύματα και με κίνδυνο να τυφλωθεί. Επισκέψεις κυβερνητικών επισήμων δεν αναφέρθηκαν....


Η Κωνσταντίνα ανήκε στη στρατιά των ιδιωτικών συνεργείων καθαρισμού που χρησιμοποιούνται σε πολλές δημόσιες επιχειρήσεις. Εδώ οι εργαζόμενοι έχουν πολύ λιγότερα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα από τους «κανονικούς» και η Κωνσταντίνα, που είχε δεχθεί αφόρητες πιέσεις για τη συνδικαλιστική δράση της, ζητούσε τα αυτονόητα, όπως την ανυπακοή στους άγραφους νόμους της μαύρης ή ημίμαυρης εργασίας.


Μισός αιώνας και κάτι χωρίζει το 1955 από το 2008. Τότε οι δράστες ήταν δύο απαίσια άτομα, όμως σήμερα οι ένοχοι είναι άγνωστοι, αν και γνωστοί είναι εκείνοι που ωφελούνται από την τρομοκράτηση της κάθε Κωνσταντίνας. Ολοι τότε συγκινήθηκαν για το κοριτσάκι που είχε την ατυχία να πέσει σε κακούς κυρίους, όμως τώρα είναι πολύ πιο περιορισμένο το ενδιαφέρον της κοινωνίας για μια γυναίκα που γεννήθηκε σε λάθος χώρα και σε λάθος εποχή. Τότε το σκάνδαλο δεν ήταν μόνο το σιδέρωμα, αλλά το γεγονός ότι ένα 13χρονο παιδί «εκ Ματαράγκας του Μεσολογγίου» δούλευε και μεγάλωνε σε «ξένα χέρια».


Σήμερα το σκάνδαλο δεν είναι μόνο το βιτριόλι, αλλά το ότι χιλιάδες Ελληνες και αλλοδαποί ακροβατούν στην κόψη του «ηθικού και νόμιμου», κάτω από το ραντάρ της εργατικής νομοθεσίας. Στον Μεσαίωνα παραπέμπει το πυρακτωμένο σίδερο, όμως τον μοντέρνο Μεσαίωνα εκπροσωπούν οι ευέλικτες, εκσυγχρονισμένες μορφές απασχόλησης που κάποτε θα θεωρούνται αρχαϊκές και αποτρόπαιες σαν την παιδική εργασία.
Λάμπουν από καθαριότητα οι σταθμοί του ΗΣΑΠ, αστράφτουν τα αλουμίνια και ο γρανίτης, «προσοχή στο κενό μεταξύ συρμού και αποβάθρας», μας προειδοποιούν τα μεγάφωνα, όμως η μοντέρνα Σπυριδούλα μάς προειδοποιεί για ένα απειλητικό κενό στον πολιτισμό μας και όχι μόνο τον εργασιακό.









Ενα διαφορετικό βιβλίο για το Βυζάντιο - Ιστορία Β΄ Λυκείου

... Δύο εργάτες χτυπούν την πόρτα της διευθύντριας του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Κing΄s College του Λονδίνου, της διακεκριμένης βυζαντινολόγου Τζούντιθ Χέριν. Παρακινούνται από την επιγραφή στην πόρτα της, «Καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας», και τη ρωτούν «Τι είναι η Βυζαντινή Ιστορία;». Ήταν η αρχή για μια καινούργια περιπέτεια της βυζαντινολόγου στα μονοπάτια της Ιστορίας, ώστε να γίνει προσιτή και ενδιαφέρουσα στους μη ειδικούς. Γι΄ αυτό και αποφάσισε να μη δώσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε μάχες, αυτοκράτορες και πατριάρχες, «στιγμές σημαντικές μεν, κάνουν όμως την Ιστορία βαρετή και νεκρή», όπως λέει στα «ΝΕΑ». Προτίμησε να γράψει μια «εναλλακτική» εκδοχή της Βυζαντινής Ιστορίας, υπό τον τίτλο «Τι είναι το Βυζάντιο» (Εκδ. Ωκεανίδα), που στη Βρετανία πουλιέται «σαν φρέσκο ψωμί» στο περιθώριο της μεγάλης έκθεσης «Βyzantium».



Στην ερώτηση: Τι είναι λοιπόν το Βυζάντιο;


Η συγγραφέας απαντα: "Ξεκίνησα με αυτό το ερώτημα: Γιατί πρέπει να το γνωρίζουμε και για ποιο λόγο είναι παρόν; Μελετώντας λοιπόν τις αιτίες για τα φοβερά επιτεύγματα του Βυζαντίου και την εντυπωσιακή μακροβιότητά του ανακαλύπτουμε πολύ περίεργα πράγματα. Αν συγκρίνουμε τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία με την κινέζικη, θα διαπιστώσουμε πως η Βυζαντινή δεν διαθέτει τόσες πολλές δυναστείες. Και παρά το γεγονός ότι και στο Βυζάντιο η δυναστεία παίζει σημαίνοντα ρόλο, η ιδέα πως ένας επιτυχημένος στρατηγός μπορεί να πάρει την εξουσία είναι κάτι πολύ παράξενο. Το Βυζάντιο συνάμα έχει άμεση σχέση με την Ορθοδοξία, αλλά έχει και πολλές άλλες πλευρές: τον αρχαίο ελληνικό, τον ρωμαϊκό και τον λαϊκό πολιτισμό. " ...

...Το βιβλίο σας έρχεται σε μια στιγμή που πραγματοποιείται η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή έκθεση περί Βυζαντίου στο Λονδίνο και αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για τις βυζαντινές σπουδές... Ολόκληρη η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τα Βαλκάνια και η Ρωσία αλλάζουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς και πολλές πλευρές της Ιστορίας τους αποκαλύπτονται. Δείτε, για παράδειγμα, τη Σερβία: ανήκε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία για χρόνια. Οι Σέρβοι ηγέτες προσπάθησαν να μοιάσουν στους Βυζαντινούς αυτοκράτορες, κληρονόμησαν το βυζαντινό τυπικό και τη χριστιανική πίστη. Όλες οι μικρές δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ανακαλύπτουν το βυζαντινό παρελθόν τους. Επηρεάστηκαν βαθιά από τα κωνσταντινουπολίτικα ιδεώδη και υιοθέτησαν και τον ίδιο τρόπο ζωής. Όσο ο κόσμος αλλάζει όλο και περισσότερο διαπιστώνουμε πως το Βυζάντιο ζει. Ακόμη και περιοχές που έχουν διαφορές μεταξύ τους, όπως η Τουρκία, η Συρία, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη, επηρεάστηκαν πολύ από αυτό. ...




Εστιάζοντας στη διαφορετικότητα

Με θέμα τη διαπολιτισμικότητα και τη διαφορετικότητα πραγματοποιείται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (17 και 18) σεμινάριο με τίτλο "Το σχολείο πίσω από το φακό". Το σεμινάριο διοργανώνει η Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας Φανερωμένης και στο πλαίσιό του θα πραγματοποιηθούν προβολές ταινιών με θέμα την εκπαίδευση στα σχολεία. Ομιλητές θα είναι ο καθηγητής Γιώργος Τσιάκαλος (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο), ο επίκουρος καθηγητής Μιχαλίνος Ζεμπύλας (Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου), η κοινωνιολόγος Μιράντα Χρίστου (Πανεπιστήμιο Κύπρου) και ο ψυχολόγος Αχιλλέας Κουκκίδης. Τις συζητήσεις θα συντονίζει η εκπαιδευτικός Ρένα Χόπλαρου. Στο σεμινάριο, θα παρευρεθούν οι σκηνοθέτες των ταινιών, Μαριάννα Οικονόμου, Λουκία Ρικάκη, Άγγελος Κοβότσος και Καλλιόπη Λεγάκη.

Το Σεμινάριο θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Ιανουαρίου στο Κινηματογραφικό Εργαστήρι "Το Υφαντουργείο" στην οδό Λεύκωνος 67-71 στη Λευκωσία, απέναντι από το Γυμνάσιο Φανερωμένης. Για δηλώσεις τηλ. 99 479920, 99671309.