Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ, ΑΤΕΝΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Πολύ επιτυχής η εκδήλωση που διοργάνωσε το Γυμνάσιο Ξυλοτύμπου, στις 3/2/2009, με στόχο την καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από την ταινία «Το Τείχος μας» των Πανίκου Χρυσάνθου και Niazi Kizilyurek. Τα τρία αποσπάσματα που επιλέγηκαν έδιναν από μόνα τους πολλά μηνύματα.

Η όλη εκδήλωση διανθίστηκε με ποιήματα της Nese Yasin και Χαράλαμπου Δημοσθένους καθώς και το γνωστό τραγούδι «Ποιο Μισό» της Nese.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με απόφαση του Καθηγητικού Συλλόγου στα πλαίσια της υλοποίησης των στόχων της χρονιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύλλογο δεν εκφράστηκε καμία αντίρρηση στην πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης.

Παραπληροφόρηση και Κίτρινος Τύπος στήνουν μια συνάδελφο στο απόσπασμα


Δημοσίευμα "εγκριτης" "εφημερίδας":

"Πολιτικά ερωτηματολόγια δόθηκαν σε μαθητές"
(Τα σχόλιά μας σε παρένθεση)
"Πολιτικά γκάλοπ άρχισαν στα σχολεία με στόχο τον εξωραϊσμό των Τουρκοκυπρίων και την υλοποίηση του στόχου του υπουργείου για επαναπροσέγγιση.(δηλ. σύμφωνα με το συντάκτη οι "σωστοί" διδάσκοντες πρέπει να δαιμονοποιούν τους Τουρκοκύπριους). Η αρχή έγινε από το Λύκειο ....., στη Λευκωσία, στο οποίο οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο. (Οι μαθητές συνέταξαν ερωτηματολόγιο με τη συμβολή της καθηγητρίας στα πλαίσια του μαθήματος)
Όπως αναφέρεται στο ερωτηματολόγιο, αυτό «εντάσσεται στο μάθημα του φετινού στόχου του Υπουργείου Παιδείας που είναι η καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης, αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με στόχο την απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας».
(Τι το κακό έχει ο παραπάνω στόχος;; Ποιον Κύπριο-Ευρωπαίο φοβίζει η καλλιέργεια ειρηνικής συμβίωσης με τους συμπολίτες του κατόχους ταυτοτήτων και διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας;;;)
Υπενθυμίζεται ότι η υλοποίηση του φετινού στόχου του Υπουργείου Παιδείας είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις τάξεις των εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα η Οργάνωση των Καθηγητών να αποτρέψει την υλοποίηση των σχεδίων του υπουργείου που προνοούσε οργανωμένη μετάβαση εκπαιδευτικών και μαθητών στα κατεχόμενα. (τέτοια σχέδια ποτέ δεν προτάθηκαν//
Στο ερωτηματολόγιο του εν λόγω Λυκείου επανέρχεται το θέμα της ανταλλαγής επισκέψεων με ερώτηση που είναι διατυπωμένη με τέτοιο τρόπο ώστε οι μαθητές να ταχθούν υπέρ.
(Γιατί σώνει και καλά πρέπει να βγαίνουν αρνητικά συμπεράσματα για τους Τουρκοκύπτιους κύριε "εκπαιδευτικέ";;)
Όπως δήλωσε στη «Σ» εκπαιδευτικός, τα ερωτήματα που υποβάλλονται για να απαντήσουν οι μαθητές είναι με τέτοιο τρόπο διατυπωμένα, ώστε οποιαδήποτε απάντηση δοθεί να εξαχθούν θετικά συμπεράσματα για τους Τουρκοκύπριους και να περάσει το μήνυμα ότι δεν ευθύνονται σε τίποτε για τα όσα ακολούθησαν της ανεξαρτησίας μέχρι το 1974 και εμμέσως επιρρίπτεται ευθύνη στους Ελληνοκυπρίους.
(Υπάρχει κυπριακό πολιτικό κόμμα που θεωρεί ότι οι η Τουρκοκυπριακή κοινότητα ευθύνεται για την εισβολή;;;;)
Το ερωτηματολόγιο ετοιμάστηκε από τη φιλόλογο του σχολείου ........ και εντάχθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Κοινωνιολογίας. "

(Απόσπασμα από άρθρο στην εφημ. Σημερινή):www.sigmalive.com/simerini/news/social/120721

Υπάρχει ένα σημείο στο οποίο μπορεί να ασκηθεί κριτική στο ερωτηματολόγιο
αυτό όμως μπορούσε να γίνει καλόπιστα, να συζητηθεί και να οδηγήσει σε μια πιο αναλυτική διατύπωση κάποιας ερώτησης. Η παρατήρησή μου αφορά τη διατύπωση της ερ.12,
όπου αναφέρεται: "Γνωρίζεις ότι υπάρχουν πολλοί ΤΚ αγνοούμενοι και πρόσφυγες μετά τις διακοινοτικές διαταραχές του 1963-1964, το 1967 και το 1974;"
Θα πρότεινα αντί για "διαταραχές" απλά ταραχές,το 1967 ως επεισόδιο της Κοφίνου και το 1974 εισβολή και εκτελέσεις αμάχων.

Σε καμία περίπτωση η παρατήρησή μου δεν αναιρεί τη χρησιμότητα εργασιών και ερευνών μαθητών και καθηγητών που προάγουν τη συναδέλφωση και την ειρηνική συνύπαρξη Ε/Κ και Τ/Κ.