Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ παραπλανεί ...

Η Προοδευτική κίνηση καθηγητών εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση με αφορμή τις αντιδράσεις της πλειοψηφίας της ΟΕΛΜΕΚ σχετικά με το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας για τον Μακάριο:

Η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ παραπλανεί και παραχαράσσει
σπιλώνοντας τη μνήμη Μακαρίου


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Με αφορμή το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού για τη μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου, η οργάνωση μας, για άλλη μια φορά αυτο-εκτίθεται και συλλαμβάνεται αδιάβαστη και ανιστόρητη.
Με δεύτερη επιστολή της προς τους εκπαιδευτικούς προσπαθεί να κατηχήσει «ιστορικά», και να διορθώσει δήθεν τον Υπουργό ο οποίος αναφέρθηκε σε εξτρεμιστικές οργανώσεις Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων κατά την περίοδο 60 - 74 που οδήγησαν τον τόπο στην καταστροφή. Ως εκ τούτου η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών επισημαίνει:
Η δεύτερη «επίμαχη» παράγραφος του μηνύματος του Υπουργού, ενυπάρχει και στο μήνυμα που απέστειλε πριν από δύο χρόνια ο αείμνηστος (τότε υπουργός) Πεύκιος Γεωργιάδης. Τότε καμιά αντίδραση. Τώρα γιατί;
Η ανακοίνωση της ΟΕΛΜΕΚ θίγει την προσωπικότητα του Μακαρίου και σπιλώνει τη μνήμη του, αφού τον εξισώνει με τις εξτρεμιστικές ενέργειες καθιστώντας τον συνυπεύθυνο.
Αρνείται την ύπαρξη εξτρεμιστικών Οργανώσεων την περίοδο αυτή, ενώ είναι γνωστό ότι λειτουργούσαν δεκατρείς τέτοιες οργανώσεις (μικρές ή μεγάλες) οι οποίες προέβησαν σε πάμπολλες δολοφονικές ενέργειες και σφαγές αμάχων. Τέτοιες οργανώσεις από τις μεγαλύτερες ήταν η ΕΟΚΑ Β’, Τ.Μ.Τ., Εθνικό Μέτωπο, Ακρίτας, Βολκάν, ΟΠΕΚ (Οργάνωση Προστασίας Ελλήνων Κυπρίων, ιδρυτής Σαμψών), ΑΣΕΠ (Αντικομουνιστικός Σύνδεσμος Εθνικής Νεολαίας, ιδρυτής Λαγοδόντης) κ.ά.
Σφαγές αμάχων υπήρξαν και από τις δύο πλευρές. Η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ όμως δεν βλέπει σφαγές Τουρκοκυπρίων (Τόχνη, Κοφίνου, Ομορφίτα κ.ά).
Και συνεχίζει η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ: «Έτσι, στις 20/12/63 επιχείρησε να καταλάβει στρατηγικά σημεία σε όλη την Κύπρο για τη μεθόδευση της διχοτόμησης. Με παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών τερματίστηκαν οι διακοινοτικές συγκρούσεις…». Απλά αναφέρουμε ότι κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία (20/12/63) δεν υπήρχαν Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο!
Τέλος, η Κίνηση μας, ζήτησε από την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ, αφού θα προέβαινε σε εκτενή αναφορά και αποκατάσταση της αλήθειας, όπως έλεγε, να αναφερθεί και ο προδοτικός ρόλος του στρατηγού Γρίβα που ίδρυσε την ΕΟΚΑ Β’ και που στόχος της ήταν ο Μακάριος, αρνήθηκαν πεισματικά επικροτώντας τη στάση του και εξαίροντας τη δράση του.

Η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών πιστεύει πως, ενέργειες όπως αυτή της ΟΕΛΜΕΚ (μόνη από όλους τους φορείς των εκπαιδευτικών) δεν βοηθούν τα παιδιά μας να γνωρίσουν τα πραγματικά γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας τους, αλλά τα φανατίζει και τα αποπροσανατολίζει, την ώρα που γίνονται προσπάθειες για τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος που θα οδηγήσει σε μια επανενωμένη πατρίδα. Η γνώση της ιστορίας, η αυτοκριτική μας απέναντι στα λάθη μας, μάς βοηθά να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Η προσήλωση στο παρελθόν και οι μισές αλήθειες δε βοηθούν τον αγώνα που διεξάγουμε για λύση του προβλήματος μας που να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει το λαό.

Μας λυπεί φυσικά το γεγονός, ότι οι ενέργειες αυτές της ΟΕΛΜΕΚ προέρχονται από παρατάξεις που ανήκουν στο δημοκρατικό χώρο. Όπως είναι γνωστό, το κείμενο που στάλθηκε στα σχολεία από την ΟΕΛΜΕΚ κατατέθηκε από τη Νέα Κίνηση (ΕΔΕΚ) και ψηφίστηκε από τις υπόλοιπες παρατάξεις πλην της Προοδευτικής. Είναι φανερό ότι υπήρξαν κομματικές παρεμβάσεις και ενέργειες καθ’ υπαγόρευση. Είναι λυπηρό. Τέτοιες ενέργειες φέρνουν το συνδικαλισμό πολύ πίσω, σε δεκαετίες ξεπερασμένες.
Γενάρης 2009

Η ανακοίνωση της ΟΕΛΜΕΚ: [19-01-2009] Διευκρινιστική απάντηση στο Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού

Το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας για τον Μακάριο:
Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου για τον Εθνάρχη Μακάριο

Διευκρινιστική ανακοίνωση: Δήλωση Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού για το Μήνυμα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τον Εθνάρχη Μακάριο

SXOLIO
Και σχολιάζω, πικραινόμενος για τον τόπο μετοικεσίας μου:
Μπαγιάτικη επανάληψη:‘57, ‘58,’63,’65,’70,’73, ‘74…
∞Οι νεκροί στις αγχόνες
Οι νεκροί στα πηγάδια,
ΣΤΑ ΡΈΜΑΤΑ, ΣΤΙς ΆΚΡΕς ΤΩΝ ΔΡΌΜΩΝ
Οι νεκροί στα χαρακώματαΟι νεκροί χωρίς ηλικία
Οι νεκροί ΟΛΟΙ, ΟΛΩΝ
Οι νεκροί ΑΠΟ ΟΛΑ, ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ
Οι νεκροί ΑΠΟ ΤΙΠΟΤΑ
Μόνο οι νεκροί κάτω από το βλέμμα του θεού

∞Γιώργος Μύαρης

Χρήση εναλλακτικών πηγών στη διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας

Εργαστήρι - Σάββατο 24 Γενάρη στο Λήδρα Πάλας (UN buffer zone - ουδέτερη ζώνη) στις 09.45 πμ

Αιτήσεις συμμετοχής μέχρι τις 23-01-2009

WORKSHOP

Using Sources in Teaching and Learning History;

Discussing the Use of Alternative Southeast European History Material

in Turkish Cypriot and Greek Cypriot History Classrooms

www.hisdialresearch.org/news/24_January_2009_WORKSHOP_programme

Επικοινωνία, αιτήσεις: hisdialresearch@yahoo.com
Ιστοσελίδα, πληροφορίες: http://www.hisdialresearch.org