Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Πηγή για τους ιστορικούς που θέλουν να ερμηνεύσουν το παρόν ΚΡΑΧ

USA 2008: The (new) Great Depression
Oι αντιφάσεις του καπιταλισμού
Χρεωκοπίες, απολύσεις και ανεργία -
Aπίστευτα προκλητικά τα κέρδη BP και Shell -
Εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης η γενική αίσθηση είναι ότι τα πάντα καταρρέουν. Είναι αυτό αληθές; Φυσικά και όχι. Αρκεί να κοιτάξετε τις αναφορές για δύο από τις εταιρίες κολοσσούς στο χώρο των πετρελαιοειδών για το τρίτο τρίμηνο του 2008. Πιο συγκεκριμένα, η BP ανακοίνωσε αύξηση κερδών της τάξης του απίστευτου 148%, ενώ η ανταγωνίστριά της Shell ανακοίνωσε καθαρά κέρδη με αύξηση 71% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι. Αυτό σε χρήματα μεταφράζεται σε 10,5 και 10,9 δισ. δολάρια για την κάθε μία (σε ημερήσια βάση τα κέρδη τους ανέρχονται σε 115,3 και 119,7 εκ. δολάρια αντίστοιχα)!

Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Gordon Brown δήλωσε : «… Το ζητούμενο είναι να αποτυπώνεται στην αγορά η μείωση της τιμής του βαρελιού, που τώρα βρίσκεται κάτω από τα 60 δολάρια ενώ λίγο διάστημα πριν βρισκόταν κοντά στα 150 δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές έχουν πέσει κάτω από το μισό και όπως ακριβώς βλέπουμε τις αυξήσεις των τιμών να αποτυπώνονται άμεσα στις αντλίες των καυσίμων, θέλουμε να βλέπουμε και τις μειώσεις να αποτυπώνονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο».
Παρόλα αυτά, η μόνη αντίδραση της BP ήταν να απαντήσει ότι κατά την προηγούμενη τριετία έχει καταβάλει την υψηλότερη φορολογία στη Βρετανία.