Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΥΠΡΟΥ


Συντονιστική επιτροπή εκπαιδευτικών για το πρόβλημα που επιτάθηκε με την εισαγωγή του νέου βιβλίου ιστορίας στη Γ΄ Λυκείου

Αγαπητοί συνάδελφοι,
το συνέδριο που έλαβε χώρα στην Λεμεσό μας έδωσε την ευκαιρία να γνωριστούμε, να συζητήσουμε, να ενώσουμε τους προβληματισμούς μας γύρω από το καυτό θέμα του νέου εγχειριδίου ιστορίας της Γ’ λυκείου.
Τι μπορεί να γίνει;
Α. Το πρόβλημα αφορά καθηγητές, μαθητές, γονείς και την πολιτεία. Εμάς όμως περισσότερο διότι είμαστε γνώστες του αντικειμένου και παιδαγωγοί. ‘Ομως είδαμε ότι οι πλειοψηφίες που διοικούν τα όργανά μας ΟΕΛΜΕΚ και ΣΕΚΦ στην καλύτερη περίπτωση αδιαφορούν, στη χειρότερη είναι κομμάτι του εκπαιδευτικού συντηρητισμού, που φοβάται το ξεδόντιασμά του και δρα σπασμωδικά.
Δεν μας επιτρέπεται να φθειρόμαστε εμεις και τα παιδιά για να εξυπηρετούμε αλλότριους σκοπούς.
Β. Οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να αγωνιστούμε για την εγκατάλειψη της χρήσης αυτού του εγχειριδίου και για την επαναφορά του βιβλίου των ... που αν και παλαιότερο είναι αρτιότερο στους περισσότερους τομείς σε σχέση με το σημερινό.
Γ. Σύμμαχοί μας πρέπει να είναι οι γονείς αλλά και ο κάθε δημοκρατικός πολίτης και φορέας του τόπου μας
Δ. Πιστεύω ότι η προσπάθειά μας πρέπει να επεκταθεί και σε θέματα διδακτικής, ύλης , περιεχομένου και αναλυτικού προγράμματος. Μπορούμε όλοι να συνεισφέρουμε από μια «ιστορική πηγή»σχετικά με τη σύγχρονη ιστορία ευρωπαϊκή, κυπριακή, παγκόσμια ώστε να φτιάξουμε μια τράπεζα πηγών κοινό κτήμα όλων των συναδέλφων.
Υ.Γ Θεωρώ απαραίτητη τη δημιουργία ιστοτόπου για την ανάρτηση των ανακοινώσεων και των απόψεών μας για αυτό έφτιαξα το παρόν blog:

Βασίλης Καφαντάρης
Φιλόλογος
Λύκειο Παλουριώτισσας Λευκωσία Σαββατο 4 -10-2008

Σχόλιο του συνάδελφου Σταύρου γραμματέα του ΣΕΚΦ

Θεωρώ ότι ο ΣΕΚΦ δεν αδιαφόρησε ούτε αγνόησε το ζήτημα. Αντιθέτως ζήτησε (ανακοινώσεις για το θέμα της Ιστορίας στη διεύθυνση www2.cytanet.com.cy/SEKF) ομόφωνα να μην εξεταστεί στην κατεύθυνση το συγκεκριμένο βιβλίο, να διδαχτεί ως κοινός κορμός με μια ευχέρεια στην επιλογή της ύλης. Η κατεύθυνση θα πρέπει να εμβαθύνει στη μελέτη της ιστορίας και μια τέτοια εμβάθυνση προσφέρουν, στο μέτρο του δυνατού, τα Θέματα Νεοελληνικής Ιστορίας. Δεν υπάρχει κανένα άλλο μάθημα στο Ενιαίο Λύκειο στο οποίο Κατεύθυνση και Κορμός να διδάσκονται την ίδια ύλη. Πάρα πολλές ήταν οι επισημάνσεις από το ΣΕΚΦ για την απουσία ουσιαστικής επιμόρφωσης και για την εισαγωγή ενός εξεταστικού δοκιμίου που βρίσκει τους συναδέλφους απροετοίμαστους στο θέμα της αξιολόγησης των πηγών, με ένα βιβλίο που δεν έχει πηγές και το οποίο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποστηρίξει το εξεταστικό δοκίμιο. Οι θέσεις μας έχουν αποσταλεί στο Υπουργείο και το Φεβρουάριο και στις αρχές Ιουλίου (στη δεύτερη περίπτωση χωρίς να λάβουμε ποτέ απάντηση). Η ομόφωνη απόφαση του Σεπτεμβρίου (11/9) κοινοποιήθηκε στην ΟΕΛΜΕΚ, η οποία, όπως γνωρίζεις, δεν την έλαβε υπόψη της, αν και σε συνάντηση που προηγήθηκε (9/9) μας είχε δηλώσει ότι ανέμενε τη θέση μας για να αποφασίσει για το ζήτημα.
Το πώς μπορεί να αγνοείται η ομόφωνη απόφαση ενός Συνδέσμου στο όνομα της «αναστάτωσης» που θα δημιουργηθεί, αυτό είναι κάτι που το αφήνω στην κρίση κάθε σκεπτόμενου και προβληματιζόμενου εκπαιδευτικού. Το βιβλίο που έχουν εισαγάγει έχει σοβαρότατα προβλήματα (πύκνωση, πληθώρα λεπτομερειών και όρων, ασαφές και εξεζητημένο λεξιλόγιο, απουσία πηγών, έμφαση στην πολιτική και στρατιωτική ιστορία κ.ά.) που δημιουργούν τεράστια εμπόδια στη διδασκαλία και τα οποία δεν πρόκειται να λυθούν όσο υποστηρικτικό υλικό κι αν σταλεί, όση ύλη κι αν αφαιρεθεί.
Το πρόβλημα δεν είναι η ύλη, είναι το ίδιο το βιβλίο και αυτό είναι κάτι που οι συνάδελφοι το διαπιστώνουν ήδη στην πράξη. Ελπίζω, έστω και τώρα, να γίνει αντιληπτό ότι το συγκεκριμένο βιβλίο δεν πρέπει να εξετάζεται στην κατεύθυνση.
Σταύρος ΣταύρουΓραμματέας ΣΕΚΦ

ΒΗΜΑ: Ξαναγράφουν την Ιστορία επί το εθνικότερον

http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15373&m=A46&aa=2

* Ο καθηγητής κ. Ι. Κολιόπουλος ανέλαβε με ανάθεση από το υπουργείο Παιδείας και όχι με διαγωνισμό να γράψει ξανά το σχολικό εγχειρίδιο της Στ' Δημοτικού

ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ
Το σίγουρο είναι ότι οι μικροί μαθητές του δημοτικού «θα συνειδητοποιήσουν γιατί είναι Ελληνες». Τη φράση αυτή αποδίδουν εκπαιδευτικοί στον καθηγητή της Νεότερης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) κ. Ι. Κολιόπουλο, ο οποίος ανέλαβε να λύσει το «πρόβλημα» που δημιουργήθηκε με το - πρόσφατα αποσυρθέν από τα σχολεία - βιβλίο της Ιστορίας της κυρίας Μαρίας Ρεπούση. Ο κ. Κολιόπουλος είναι ο καθηγητής που θα είναι επικεφαλής συγγραφικής ομάδας (των κκ. Ιάκωβου Μιχαηλίδη, διδάσκοντος επίσης στο ΑΠΘ, Χαράλαμπου Μηνάογλου, φιλολόγου, και Αθανάσιου Καλλιανιώτη, σχολικού συμβούλου), η οποία και ανέλαβε με ανάθεση από το υπουργείο Παιδείας και όχι με διαγωνισμό να γράψει ξανά το σχολικό εγχειρίδιο. Στη συγγραφική ομάδα του κ. Κολιόπουλου δεν υπάρχει κανένας εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, παρ' ότι το βιβλίο θα απευθύνεται σε μαθητές της Στ' Δημοτικού. Θα καλύπτει την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιστορία των Νεότερων Χρόνων και θα μπει στις σχολικές αίθουσες το 2009.
Ο Γ. Κολιόπουλος συνδέεται με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», είναι μέλος της διοίκησης της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (το οποίο είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού, με ιδιαίτερη εξειδίκευση στα θέματα των Βαλκανίων) και αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών ήταν μάλιστα από τα πρώτα σωματεία που είχαν καταγγείλει το βιβλίο της κυρίας Ρεπούση για «επιχείρηση αποδόμησης του έθνους, του εθνικού κράτους και της εθνικής ταυτότητας».
* Αρνητικές κριτικές
Ο εκλεκτός του υπουργείου Παιδείας για τη συγγραφή του νέου βιβλίου, έχει γράψει - μαζί με άλλους ιστορικούς - και το βιβλίο Ιστορίας της Γ' Λυκείου «Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου», το οποίο έχει δεχθεί πολλές αρνητικές κριτικές για το περιεχόμενό του, αλλά και για τη μεθοδολογία του. Το βιβλίο αυτό γράφτηκε επίσης με τη διαδικασία της ανάθεσης επί υπουργίας της κυρίας Γιαννάκου. Δεν είναι τυχαίο ότι το μάθημα της Ιστορίας αποτέλεσε εφέτος το μάθημα επιλογής που πήραν οι λιγότεροι μαθητές από κάθε άλλη χρονιά (το επέλεξαν λιγότεροι από 1.500 μαθητές, όταν μαθήματα όπως η Βιολογία ή τα Μαθηματικά συγκέντρωσαν περίπου 35.000 επιλογές).
Το ίδιο βιβλίο έχει προκαλέσει αναστάτωση στα σχολεία αλλά και στο Κοινοβούλιο, όπου έγιναν οξείες πολιτικές αντιπαραθέσεις και οι συγγραφείς του κατηγορήθηκαν από συναδέλφους τους ιστορικούς για «καλλωπισμό» της αποικιοκρατίας ως «δυναμικής εξόδου των προηγμένων χωρών της Ευρώπης».
Παράλληλα καθηγητές γυμνασίων και λυκείων βαθμολόγησαν το ίδιο βιβλίο («Ιστορία του Νεότερου και Σύγχρονου Κόσμου» της Γ' Λυκείου) ως το χειρότερο εγχειρίδιο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε μελέτη που πραγματοποίησε το Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΕΤΕ) της ΟΛΜΕ που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 8ου Εκπαιδευτικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας. Στην έρευνα συμμετείχαν 1.475 εκπαιδευτικοί που βαθμολόγησαν το συγκεκριμένο βιβλίο μόλις με έξι μονάδες με άριστα το 20. Οι εκπαιδευτικοί είχαν ζητήσει πρόσφατα περικοπή της εξεταστέας ύλης στο συγκεκριμένο μάθημα, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να ολοκληρώσουν την παράδοσή της στα χρονικά διδακτικά πλαίσια που έχουν στη διάθεσή τους, καθώς το περιεχόμενο του βιβλίου «είναι δυσνόητο και αποσπασματικό».
* «Απαράδεκτα πράγματα»
Για το βιβλίο της Ιστορίας του δημοτικού που θα συγγραφεί κατ' ανάθεση υποβλήθηκαν 25 προτάσεις, ανάμεσα στις οποίες επελέγη εκείνη του κ. Κολιόπουλου. Πώς σχολιάζουν το θέμα ιστορικοί; «Πρόκειται για απαράδεκτα πράγματα» λέει ο κ. Αντώνης Λιάκος, καθηγητής της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Επιστρέφουμε στην τακτική των αναθέσεων βιβλίων και καταργούμε όλα τα ευρωπαϊκά κεκτημένα των τελευταίων ετών». «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κομματική παρέμβαση στα σχολεία μετά τη μεταπολίτευση» καταλήγει ο κ. Λιάκος.
Πρόσωπα που γνωρίζουν τον κ. Κολιόπουλο τον περιγράφουν «ιστορικό της Δεξιάς» και άνθρωπο - αλλά και επιστήμονα - ακραίων συντηρητικών πεποιθήσεων. Το πρώτο βιβλίο του αναφερόταν στις αγγλοελληνικές σχέσεις την εποχή του δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά (Greece and the British Connection, 1935-1941, Η Δικτατορία του Μεταξά και ο Πόλεμος του '40), ενώ έχει εκδώσει και μια επιστημονική ανάλυση της ληστείας τον 19ο αιώνα (Ληστές της Κεντρικής Ελλάδας στα μέσα του 19ου αιώνα). Εχει γράψει ακόμη επιστημονικά έργα για το μακεδονικό ζήτημα.
Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα της συγγραφής του νέου βιβλίου όταν ρωτήθηκε από «Το Βήμα της Κυριακής». Η πρώτη συνάντηση της συγγραφικής ομάδας, μέλη της οποίας έχουν επίσης σχέση με το Ινστιτούτο Καραμανλή, έγινε τις προηγούμενες ημέρες για να συζητήσουν την πρακτική την οποία θα ακολουθήσουν, ενώ θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις τους.
Ηδη όμως αποφασίστηκε να εμπλουτιστεί το βιβλίο με θέματα που παρελείφθησαν από το προηγούμενο εγχειρίδιο (γενοκτονίες του αρμενικού λαού και του ποντιακού Ελληνισμού, Μακεδονικό κ.ά.).
Ο συγγραφέας και οι «αποδομητές του εθνικού κράτους»
«Οπως είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με την Ιστορία και τις χρήσεις της, αρχίζει να διαμορφώνεται και στην Ελλάδα μια νέα σχολή κοινωνικών επιστημόνων, αυτή των λεγόμενων αποδομητών του εθνικού κράτους, το οποίο θεωρούν οι εν λόγω επιστήμονες πρόξενο πολέμων και άλλων δεινών» δήλωνε πέρυσι τον Σεπτέμβριο ο κ. Κολιόπουλος σε εκδήλωση της κυβερνητικής ΔΑΠ στο πανεπιστήμιό του. «Αντί λοιπόν του εθνικού κράτους και της ομοιογενούς πολιτιστικής κοινωνίας στην οποία στηρίζεται και την οποία προάγει, οι "αποδομητές" επιστήμονες προβάλλουν τη διαμόρφωση μιας "πολυπολιτισμικής" κοινωνίας, η οποία δεν θα προάγει τους στόχους και τις αξίες του εθνικού κράτους, αλλά άλλων πολιτικών μορφωμάτων πολυπολιτισμικού χαρακτήρος» ανέφερε ο κ. Κολιόπουλος παρουσιάζοντας την άποψή του για το θέμα. «Οι θιασώτες της λεγόμενης πολυπολιτισμικής κοινωνίας, με την επίκληση ορισμένων χαρακτηριστικών του κράτους δικαίου, όπως ο σεβασμός και η προστασία της διαφορετικότητας και των μειονοτήτων, έχουν επιβάλει ένα είδος ιδεολογικής τρομοκρατίας και ορισμένες πολιτικές ορθότητες, στις οποίες φαίνεται να υποτάσσονται κατά τρόπο μάλλον αγελαίο και οι λειτουργοί της πολιτικής ζωής της χώρας. Βάλλεται λοιπόν η εθνική ιδίως ιστορία των χωρών ως πρόξενος μισαλλοδοξίας και ρατσισμού, αντί δε της εθνικής ιστορίας προβάλλονται διάφορες "εναλλακτικές" ιστορίες, απαλλαγμένες υποτίθεται από τα στοιχεία εκείνα που θεωρούνται "ανεπιθύμητα"».
«Η υπονόμευση και η αποδυνάμωση της εθνικής ιστορίας ωστόσο θα είχαν συνέπεια την υπονόμευση της εθνικής αυτογνωσίας και της εθνικής ταυτότητας εν τέλει. Αν κρίνεται σκόπιμη η υπονόμευση της εθνικής ταυτότητας, είναι ανάγκη να δηλωθεί, πειστικά και με στοιχεία από την παγκόσμια πραγματικότητα, τι είδους ταυτότητα θα αντικαταστήσει την εθνική ταυτότητα των διαφόρων λαών. Είναι απαραίτητο, εν προκειμένω, να γνωρίζουν οι Ελληνες ποια ταυτότητα θα αποκτήσουν οι επερχόμενες γενιές τους, αν εγκαταλειφθεί η τωρινή τους ταυτότητα» κατέληγε ο ιστορικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το ΒΗΜΑ, 01/06/2008

Καλομελέτα κι έρχεται ... αφιερωμένο στους επιμηθείς

Aδυναμία να κάλυψης της διδακτέας ύλης στο μάθημα «Ιστορία του Νεότερου και του Σύγχρονου Κόσμου» της Γ' τάξης Λυκείου,
16/04/2008 21:07
Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 32 27 382 – 33 11 338
www.olme.gr
e-mail: olme@otenet.gr Αθήνα, 16/4/08
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ έγινε τελευταία αποδέκτης δικαιολογημένων διαμαρτυριών από συναδέλφους φιλολόγους, που δηλώνουν αδυναμία να καλύψουν την προβλεπόμενη διδακτέα ύλη στο μάθημα «Ιστορία του Νεότερου και του Σύγχρονου Κόσμου» της Γ' τάξης Λυκείου, που για πολλούς μαθητές και μαθήτριες συμπίπτει και με την εξεταστέα ύλη για τις πανελλαδικές εξετάσεις πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το άγχος των εκπαιδευτικών, κυρίως όμως των τελειόφοιτων του Λυκείου που προετοιμάζονται για τις εξετάσεις, εντείνεται, όχι μόνο λόγω του ανταγωνιστικού χαρακτήρα του εκπαιδευτικού μας συστήματος, γεγονός που του προσδίδει έντονα ταξικά χαρακτηριστικά, αλλά και λόγω των πιέσεων που ασκούνται από αρμόδια στελέχη της εκπαίδευσης, να καλυφθεί όπως-όπως ύλη δεκάδων σελίδων στις ελάχιστες διδακτικές ώρες που απομένουν μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους, έστω και «εικονικά»! Με τέτοιους όρους όμως μόνο για καλλιέργεια της ιστορικής παιδείας δεν μπορεί να γίνει λόγος!
Υπενθυμίζουμε ότι σε ανάλογες καταστάσεις στο παρελθόν, στις οποίες εφαρμόστηκαν εμβαλωματικά μέτρα, προέκυψαν πρόσθετα προβλήματα, όπως, λ.χ., αυθαίρετες, αποσπασματικές και απρογραμμάτιστες περικοπές στο μάθημα της ιστορίας ενόψει των εξετάσεων. Με τέτοιες πρακτικές, όμως, η παρεχόμενη ιστορική ύλη καθίσταται ασυνεχής και ακατανόητη, με αποτέλεσμα να επέρχεται πλήρης σύγχυση στους μαθητές και μαθήτριες, το μάθημα να απαξιώνεται στη συνείδηση τους και οι φιλόλογοι να μετατρέπονται σε φορείς μιας άγονης και ατελέσφορης γνώσης που ούτε καν τις εξεταστικές επιδιώξεις δεν μπορεί να υπηρετήσει, πόσο μάλλον την αδήριτη ανάγκη για καλλιέργεια της ιστορικής συνείδησης των νέων.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση είμαστε υποχρεωμένοι να διαμαρτυρηθούμε για την προχειρότητα με την οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπ. Παιδείας σχεδιάζουν τα προγράμματα σπουδών και εκπονούν τα αντίστοιχα βιβλία, χωρίς να συνεκτιμούν τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της πρακτικής. Επισημαίνουμε, ιδιαίτερα, την αντιπαιδαγωγική πρακτική της συνεχούς αύξησης της διδακτέας και εξεταστέας ύλης χωρίς ορθολογικό σχεδιασμό και χωρίς διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς.
Αρνητικές εντυπώσεις προκαλεί και το γεγονός ότι, ενώ το πρόβλημα δεν εμφανίζεται ξαφνικά σήμερα, δεν υπήρξε πρόνοια από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπ. Παιδείας για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του.
Έτσι όπως έχει εξελιχθεί σήμερα η κατάσταση, αναγκαία λύση, δυστυχώς, είναι η περικοπή των τελευταίων κεφαλαίων της ύλης, που θα αποβεί για ακόμη μια φορά σε βάρος της διδασκαλίας της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας.

Τι έχει προηγηθεί στο ζήτημα του βιβλίου

Απο http://www.mathitikostypos.com/012-9-2008-SALOS.html




... Αναστάτωση προκαλεί και το θέμα με το βιβλίου «Ιστορία του Νεότερου και Σύγχρονου Κόσμου» της Γ' Λυκείου το οποίο συζητείται όπως αποσυρθεί. Σχετικό αίτημα υπέβαλε η Προοδευτική, ενώ αναμένεται να τοποθετηθούν και οι υπόλοιπες Κινήσεις. Εκτός από την Αλλαγή, η οποία με ανακοίνωσή της έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν συμφωνεί με την απόσυρση του συγγράμματος, οι υπόλοιπες παρατάξεις προβληματίζονται για τη στάση που θα τηρήσουν. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Προοδευτικής Σωτήρης Χαραλάμπους, ανέφερε πως στην Ελλάδα, το εν λόγω βιβλίο διδάσκεται ως ύλη κοινού κορμού, ενώ στην Κύπρο αναμένεται να αποτελέσει το μοναδικό εγχειρίδιο για όσους μαθητές επέλεξαν την Ιστορία ως μάθημα κατεύθυνσης. Είπε ακόμα ότι και στην Ελλάδα, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και σημείωσε μεταξύ άλλων πως πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο δεν αξιοποιεί καθόλου πηγές και στις 200 περίπου σελίδες του, γίνεται μια συμπυκνωμένη αφήγηση γεγονότων, πράγμα που οδηγεί στον παπαγαλισμό. Υποστήριξε επίσης πως πρόκειται κυρίως για διπλωματική ιστορία που ασχολείται με τα πρόσωπα, αφήνοντας έξω τον ρόλο που διαδραμάτισαν κινήματα και άλλες μάζες και υπάρχουν διαφωνίες και ως προς τις ιδεολογικές προσεγγίσεις κάποιων σημείων. Ο ίδιος εξάλλου, επέρριψε ευθύνες και στον Σύνδεσμο Φιλολόγων (ΣΕΚΦ), αφού όπως υποστήριξε, παρά τους προβληματισμούς που είχαν διατυπωθεί, ο Σύνδεσμος δεν επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πάντως ο υπουργός τόνισε ότι για εφέτος η απόφαση είναι να διδαχθεί το συγκεκριμένο βιβλίο. Όπως είπε, «θεωρώ ότι το θέμα θα πρέπει να εξετασθεί με ησυχία και άνεση και επομένως, εφέτος, θα διδαχθεί όπως είχε προγραμματισθεί». Ο κ. Δημητρίου επανέλαβε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εκσυγχρονισμού των αναλυτικών προγραμμάτων, προσθέτοντας πως αφού συγκροτηθούν οι «ειδικές επιτροπές ανά αντικείμενο και για την ιστορία», σε συνεννόηση και με τα πολιτικά κόμματα, «θα έχουμε διδακτικό υλικό, το οποίο θα πάει στα σχολεία μετά από δύο χρόνια». Σύμφωνα με δημοσίευμα ελληνικής εφημερίδας το βιβλίο «Ιστορία του Νεότερου και Σύγχρονου Κόσμου» της Γ' Λυκείου, βαθμολογήθηκε από τους καθηγητές ως το χειρότερο εγχειρίδιο της Μέσης Εκπαίδευσης. Οι καθηγητές βαθμολόγησαν το βιβλίο μόλις με έξι μονάδες με άριστα το 20, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το περιεχόμενό του ως δυσνόητο και αποσπασματικό.
12-09-2008




Η ανακοίνωση του ΣΕΚΦ της 11ης Σεπτ. 2008 βρίσκεται στην διεύθυνση:



www2.cytanet.com.cy/cgi-bin/banner.cgi?url=http://www2.cytanet.com.cy/SEKF/&qry=

1η ΠΗΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΥΠΡΟΥ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ (περίοδος 1955-59)

Απαντητικό σημείωμα του Βρετανού ΥΠΕΞ Σέλουιν Λόιντ στον υπουργό Αποικιών Λένοξ Μπόιντ :

«...Η διχοτόμηση θα μπορούσε να αποτελέσει την τελευταία διέξοδο, όταν όλες οι άλλες πρωτοβουλίες αποτύχουν: Εφαρμόσαμε τη διχοτόμηση στην Ιρλανδία, στις Ινδίες, και στην Τριέστη, όταν έγινε ξεκάθαρο ότι δεν υπήρχε καμιά πιθανότητα γεφύρωσης των διαφορετικών απόψεωνμεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών. Και δεν νομίζω ότι μπορούμε να την εφαρμόσουμε στην Κύπρο προτού δημιουργηθούν οι ίδιες συνθήκες».

Σημείωμα Selwyn Lloyd στον Λένοξ Μπόιντ ημερ. 9 Αυγ. 1956, PRO, CO 926/277. (Δημοσιευμένο «ΕΟΚΑ Η σκοτεινή όψη» Μακάριου Δρουσιώτη σελ.181)