Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008

24η Πηγή ΚΥΠΡΟΣ 1571 Τουρκοκρατία-Αλεβίτες




Αλεβίτες στην Κύπρο από το 1571

Ο Κύπριος ερευνητής και συγγραφέας δρ Ναζίμ Μπερατλί, αναφέρει ότι υπήρχαν και αλεβίτες ανάμεσα σε εκείνους που εξορίζονταν από την Ανατολία στην Κύπρο από το 1571. Oι Οθωμανοί φέρονταν πολύ σκληρά σε όλες τις κοινότητες εκτός των "σουνιτών μουσουλμάνων". Οι αλεβίτες που σήκωναν κεφάλι ή ξεσηκώνονταν, είτε εκτελούνταν, είτε εξορίζονταν στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον Μπερατλί, όταν οι οθωμανοί κατέκτησαν την Κύπρο, ο σουλτάνος Σελίμ ο Δεύτερος εξέδωσε ένα "Φιρμάνι Εξορίας" και διέταξε τα εξής: "Διατάζω τους καδήδες στην Ανατολία και την Καράμαν ότι πρέπει ως κίνητρο να εξαιρέσουν από τους φόρους για περίοδο δύο χρόνων όσους θα πάνε στην Κύπρο και να τους συγχωρεθούν τα εγκλήματα που διέπραξαν. Θα σταλούν στο εν λόγω νησί όσοι ζουν σε τόπους χέρσους, κρημνώδεις και πετρώδεις, όσοι χρειάζονται περισσότερη γη, όσοι είναι γνωστοί για τις παράνομες πράξεις τους και τις κακές τους συνήθειες, όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία των περιοχών τους, όσοι ήρθαν πρόσφατα στις περιοχές που βρίσκονται, όσοι εγκαταστάθηκαν στον χώρο που βρίσκονται πληρώνοντας ενοίκιο, όσοι για χρόνια έχουν διαφωνίες σχετικά με οροπέδια, αμπέλια και κήπους, όσοι μετανάστευσαν από την επαρχία στις πόλεις, οι αργόσχολοι, όσοι δεν έχουν συγκεκριμένη εργασία και όσοι εργάζονται ως ναύτες. Σε αυτούς θα προστεθούν και ειδικευμένοι βιοτέχνες και μικρέμποροι υπό τον όρο ότι σε κάθε πόλη από κάθε δέκα νοικοκυριά θα επιλεγεί το ένα. (Θα σταλούν) παπουτσήδες, κατασκευαστές γαλοτσών, ράπτες, σκουφάδες, υφαντουργοί, κατασκευαστές σακουλών, λαναράδες, μεταξάδες, μάγειροι, πρόκριτοι, κηροποιοί, πεταλωτές, μπακάληδες, βυρσοδέψες, ξυλουργοί, οικοδόμοι, λατόμοι, κοσμηματοποιοί, λεβητοποιοί και άλλοι τεχνίτες και έμποροι. Επιπρόσθετα, προτού έρθει ο χειμώνας πρέπει να αναγκαστούν να μεταναστεύσουν στο νησί άνδρες δυνατοί και χρήσιμοι για δουλειά, με τα κατάλληλα ενδύματα, αιγοπρόβατα και υποζύγια. Να προσέξετε οι άνθρωποι αυτοί να επιλεγούν ανάμεσα από αυτούς που είναι γνωστοί για την κακή τους φήμη και τις παράνομες ενέργειές τους και να μην είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο, να μην έχουν δικό τους σπίτι και να διαμένουν με ενοίκιο. Και οι τεχνίτες και οι έμποροι, υπό τον όρο να επιλεγεί ένα νοικοκυριό από κάθε δέκα, πρέπει να σταλούν στη Νήσο Κύπρο μέσω της Σιλίφκε (η ελληνιστική Σελεύκεια), αφού επιλεγούν όσοι είναι χρήσιμοι για δουλειά και καταχωρηθούν τα ονόματά τους".
Του Χασάν Καχβετζίογλου ΠΟΛΙΤΗΣ - 09/11/2008, Σελίδα: 44
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=832851&-V=columns&-p

Τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν χθες Παρασκευή 7/11/2008 την εκτέλεση ενός κοριτσιού ηλικίας 13 ετών με εντολή τοπικών Σομαλών προεστών,...


"Τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν χθες Παρασκευή 7/11/2008 την εκτέλεση ενός κοριτσιού ηλικίας 13 ετών με εντολή τοπικών Σομαλών προεστών, οι οποίοι την κατηγόρησαν για "μοιχεία" μετά το βιασμό της, παρά το ότι είχε ζητήσει την προστασία τους.Η οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά, UNICEF, ανέφερε ότι η Αΐσα λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου στο στάδιο της πόλη Κισμάγιο την 27η Οκτωβρίου, παρόντων χιλιάδων θεατών."
Η Κατερίνα Μήτογλου σημειώνει:
"ΤΟΥΣ ΠΗΡΕ 15 ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΝ .... αν είναι δυνατόν !!Στο site της UNICEF Ελλάδας ΦΥΣΙΚΑ δεν υπάρχει τίποτα σχετικό παρά μόνο πληροφορίες για το πως θα αγοράσουμε κάρτες και άλλα προϊόντα για να τους υποστηρίξουμε!!!!
Εμείς τους πληρώνουμε αδρά γιατί πιστεύουμε ότι κάνουν κάποιο έργο, και μ΄αυτό το σκεπτικό αγοράζουμε σε διπλάσιες σχεδόν τιμές τα προϊόντα με το σήμα τους (!!!!) κι αυτοί απλώς ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΓΕΓΟΝΟΤΑ και μάλιστα καθυστερημένα αντί να προστατεύουν τα παιδιά! "


Φωτογραφίες από την εκτέλεση δια λιθοβολισμού μιας νεαρής στο Ιράκ της 17χρονης Du'a Khalil Aswad τον Μάη του 2007.
Du'a Khalil Aswad was beaten, kicked and stoned for 30 minutes at the hands of a lynch mob before one of her attackers launched a carefully aimed fatal blow...... Τhere have been an estimated 10,000 cases of honour killings in the Kurdistan region in the past decade. Under Iraqi law, the punishment for anyone found guilty of an honour killing is just six months in prison.