Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Γιατί μόνο Vista;;;



Αγαπητό Υπουργείο Παιδείας,
Αντιπροσωπεύουμε την Κοινότητα Κυπρίων Χρηστών Linux και Ελεύθερου Λογισμικού. Η κοινότητά μας αποτελείται από ενθουσιώδεις εθελοντές και σκοπεύει στην προώθηση της χρήσης του λειτουργικού Συστήματος Linux και Ελεύθερων Προγραμμάτων σε όλες της πτυχές της κυπριακής κοινωνίας με έμφαση στην εκπαίδευση. Και ενώ μας χαροποιεί το γεγονός ότι αποφασίσατε να επιχορηγήσετε τους μαθητές της 2ας Γυμνασίου στην αγορά υπολογιστών, υπάρχει μια προϋπόθεση η οποία είναι κατά τη γνώμη μας απαράδεκτη.Με λύπη μας είδαμε ότι στην ανακοίνωση για τις ελάχιστες προδιαγραφές μπαίνει σαν προϋπόθεση τα συστήματα να είναι προ-εγκατεστημένα με Windows Vista Home. Με αυτό το τρόπο οι μαθητές, ενώ μπορούν να διαλέξουν όποιον κατασκευαστή θέλουν, αναγκάζονται στην ουσία να χρησιμοποιούν λογισμικό μιας συγκεκριμένης εταιρείας.


Θα μπορούσαν κάλλιστα να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα το Apple Mac OSX, το Linux, ή ακόμα και την παλαιότερη έκδοση των Windows XP.Εμείς θα συστήναμε για θέματα εκπαιδευτικά να εισηγηθείτε τη χρήση της διανομής Linux, την Edubuntu. To Edubuntu είναι μια διανομή Linux η οποία είναι αρκετά φιλική και εύχρηστη και έρχεται με προεγκατεστημένα εκπαιδευτικά προγράμματα και εφαρμογές. Κάποια άλλα σοβαρά πλεονεκτήματα είναι η πλήρης υποστήριξη των εφαρμογών στα ελληνικά και το γεγονός ότι, σαν ελεύθερο σύστημα που είναι, είναι δωρεάν.


Όσον αφορά τη σουίτα εφαρμογών γραφείου που θα χρησιμοποιηθεί, η ιδανική σουίτα, κατά την άποψή μας, είναι το OpenOffice το οποίο είναι ελεύθερο, και κατά συνέπεια δωρεάν. Στην αντίθετη περίπτωση οι μαθητές θα επωμιστούν ΚΑΙ το κόστος της σουίτας εφαρμογών γραφείου που θα χρησιμοποιήσουν.Λάβετε υπόψιν σας, επίσης, ότι η τάση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η χρήση ελεύθερων εφαρμογών τόσο στον τομέα της Δημόσιας Υπηρεσίας αλλά κυρίως στον τομέα της εκπαίδευσης. Παραδείγματα χωρών που χρησιμοποιούν ελεύθερες εφαρμογές και συστήματα είναι η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Ινδία, η Βενεζουέλα καθώς πολλές άλλες. Χρησιμοποιείται επίσης σε κάποια δημοτικά σχολεία στην Κύπρο με πρωτοβουλία των ίδιων των δασκάλων με αρκετά καλά αποτελέσματα.








Για περισσότερες πληροφορίες: