Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Ιταλία: Εκπτώσεις στην Παιδεία

Μαθητές, φοιτητές και καθηγητές διαδηλώσαν την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου σε ολόκληρη την Ιταλία ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι. Ένα εκατομμύριο φωνές στη Ρώμη κατά του νόμου Τζελμίνι που περιλαμβάνει περικοπές στην Παιδεία. Παρά τις αντιδράσεις, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι (μετά το πράσινο φως του Κοινοβουλίου στο νομοσχέδιο για τα δημοτικά σχολεία και τα γυμνάσια) κοινοποίησε ότι την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να παρουσιάσει το αναλυτικό σχέδιο νόμου για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, κεντρικό σημείο του οποίου θα είναι η μείωση του αριθμού των μόνιμων καθηγητών.
Ο νόμος Τζελμίνι προβλέπει το κλείσμο των όλων των σχολείων που έχουν λιγότερους από πενήντα μαθητές, δηλαδή 4.200 σχολείων, κυρίως δημοτικών. Παράλληλα θα τοποθετείται μόνο ένας δάσκαλος ανά τμήμα, πράγμα που σημαίνει ότι μέσα στηνεπόμενη τριετία θα καταργηθούν 130.000 θέσεις εκπαιδευτικών. Οι επαρχιακές πόλεις και τα χωριά έχουν ξεσηκωθεί.
«Δεν πρόκειται για σχέδιο μεταρρύθμισης, αλλά για κοινές περικοπές δαπανών. Η κυβέρνηση διαλύει το δημόσιο σχολείο προς όφελος της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Δεν θέλει να συζητήσει και θα συνεχίσουμε την κινητοποίηση» δηλώνει ο Ντομένικο Πανταλέο, της ομοσπονδίας εκπαιδευτικών του συνδικάτου CGIL.
Ο νόμος που φέρει την υπογραφή της υπουργού Παιδείας Μαρία-Στέλα Τζελμίνι προβλέπει την περικοπή 8 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση κατά την επόμενη τετραετία.Η αντιπολίτευση , τα συνδικάτα και οι διαδηλωτές ζητούν την απόσυρση του νόμου, που προβλέπει επίσης την επιστροφή στο θεσμό του μοναδικού δασκάλου στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στη θέση των τριών εκπαιδευτικών ανά δύο τάξεις που μοιράζονται σήμερα τα μαθήματα.Οι σχολικές ώρες θα μειωθούν από 30-31 σε 24 ώρες εβδομαδιαίως, προκαλώντας αντιδράσεις για την πτώση του επιπέδου της εκπαίδευσης, αλλά και τη δυσαρέσκεια των γονέων οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι να βρουν λύσεις για να απασχολήσουν τα παιδιά τους.
Αν και ο νόμος δεν αφορά παρά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, μαθητές , φοιτητές και εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές των δαπανών (1,5 δις ευρώ την επόμενη πενταετία για τα πανεπιστήμια) που ψηφίσθηκαν τον περασμένο Αύγουστο.«Είμαστε αντίθετοι με τη μεταρρύθμιση αυτή, η οποία μας τιμωρεί όλους, εκπαιδευτικούς και μαθητές » δήλωσαν οι απεργοί εκπαιδευτικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: