Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΥΠΡΟΥ


Συντονιστική επιτροπή εκπαιδευτικών για το πρόβλημα που επιτάθηκε με την εισαγωγή του νέου βιβλίου ιστορίας στη Γ΄ Λυκείου

Αγαπητοί συνάδελφοι,
το συνέδριο που έλαβε χώρα στην Λεμεσό μας έδωσε την ευκαιρία να γνωριστούμε, να συζητήσουμε, να ενώσουμε τους προβληματισμούς μας γύρω από το καυτό θέμα του νέου εγχειριδίου ιστορίας της Γ’ λυκείου.
Τι μπορεί να γίνει;
Α. Το πρόβλημα αφορά καθηγητές, μαθητές, γονείς και την πολιτεία. Εμάς όμως περισσότερο διότι είμαστε γνώστες του αντικειμένου και παιδαγωγοί. ‘Ομως είδαμε ότι οι πλειοψηφίες που διοικούν τα όργανά μας ΟΕΛΜΕΚ και ΣΕΚΦ στην καλύτερη περίπτωση αδιαφορούν, στη χειρότερη είναι κομμάτι του εκπαιδευτικού συντηρητισμού, που φοβάται το ξεδόντιασμά του και δρα σπασμωδικά.
Δεν μας επιτρέπεται να φθειρόμαστε εμεις και τα παιδιά για να εξυπηρετούμε αλλότριους σκοπούς.
Β. Οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να αγωνιστούμε για την εγκατάλειψη της χρήσης αυτού του εγχειριδίου και για την επαναφορά του βιβλίου των ... που αν και παλαιότερο είναι αρτιότερο στους περισσότερους τομείς σε σχέση με το σημερινό.
Γ. Σύμμαχοί μας πρέπει να είναι οι γονείς αλλά και ο κάθε δημοκρατικός πολίτης και φορέας του τόπου μας
Δ. Πιστεύω ότι η προσπάθειά μας πρέπει να επεκταθεί και σε θέματα διδακτικής, ύλης , περιεχομένου και αναλυτικού προγράμματος. Μπορούμε όλοι να συνεισφέρουμε από μια «ιστορική πηγή»σχετικά με τη σύγχρονη ιστορία ευρωπαϊκή, κυπριακή, παγκόσμια ώστε να φτιάξουμε μια τράπεζα πηγών κοινό κτήμα όλων των συναδέλφων.
Υ.Γ Θεωρώ απαραίτητη τη δημιουργία ιστοτόπου για την ανάρτηση των ανακοινώσεων και των απόψεών μας για αυτό έφτιαξα το παρόν blog:

Βασίλης Καφαντάρης
Φιλόλογος
Λύκειο Παλουριώτισσας Λευκωσία Σαββατο 4 -10-2008

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Good good good......

andreas f.stavrou είπε...

Καλή πρωτοβουλία η δημιουργία ιστολογίου. Όμως αν θα είναι ομαδικό ιστολόγιο, τότε θα πρέπει όλα τα μέλη να εγγραφούν και μέλη του ιστολογίου και ο καθένας επωνύμως ή ψευδωνύμως να κάνει την ανάρτησή του για να αναλαμβάνει και την ευθύνητων γραφομένων του και να μην "επιβαρύνεται" το όλον με τις όποιες προσωπικές απόψεις. Δηλαδή οι αναρτήσεις δε θα γίνονται από τη συντονιστική επιτροπή εκτός και αν υπάρχει τέτοια απόφαση από όλους.
Αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά προς αποφυγή παρεξηγήσεων αλλά και να μην καταντήσουμε μια επιτροπή-σφραγίδα.

StavrosStavrou είπε...

Αγαπητέ Βασίλη,
Θεωρώ ότι ο ΣΕΚΦ δεν αδιαφόρησε ούτε αγνόησε το ζήτημα. Αντιθέτως ζήτησε (δες τις ανακοινώσεις για το θέμα της Ιστορίας στη διεύθυνση www2.cytanet.com.cy/SEKF) ομόφωνα να μην εξεταστεί στην κατεύθυνση το συγκεκριμένο βιβλίο, να διδαχτεί ως κοινός κορμός με μια ευχέρεια στην επιλογή της ύλης. Η κατεύθυνση θα πρέπει να εμβαθύνει στη μελέτη της ιστορίας και μια τέτοια εμβάθυνση προσφέρουν, στο μέτρο του δυνατού, τα Θέματα Νεοελληνικής Ιστορίας. Δεν υπάρχει κανένα άλλο μάθημα στο Ενιαίο Λύκειο στο οποίο Κατεύθυνση και Κορμός να διδάσκονται την ίδια ύλη. Πάρα πολλές ήταν οι επισημάνσεις από το ΣΕΚΦ για την απουσία ουσιαστικής επιμόρφωσης και για την εισαγωγή ενός εξεταστικού δοκιμίου που βρίσκει τους συναδέλφους απροετοίμαστους στο θέμα της αξιολόγησης των πηγών, με ένα βιβλίο που δεν έχει πηγές και το οποίο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποστηρίξει το εξεταστικό δοκίμιο. Οι θέσεις μας έχουν αποσταλεί στο Υπουργείο και το Φεβρουάριο και στις αρχές Ιουλίου (στη δεύτερη περίπτωση χωρίς να λάβουμε ποτέ απάντηση). Η ομόφωνη απόφαση του Σεπτεμβρίου (11/9) κοινοποιήθηκε στην ΟΕΛΜΕΚ, η οποία, όπως γνωρίζεις, δεν την έλαβε υπόψη της, αν και σε συνάντηση που προηγήθηκε (9/9) μας είχε δηλώσει ότι ανέμενε τη θέση μας για να αποφασίσει για το ζήτημα. Το πώς μπορεί να αγνοείται η ομόφωνη απόφαση ενός Συνδέσμου στο όνομα της «αναστάτωσης» που θα δημιουργηθεί, αυτό είναι κάτι που το αφήνω στην κρίση κάθε σκεπτόμενου και προβληματιζόμενου εκπαιδευτικού. Το βιβλίο που έχουν εισαγάγει έχει σοβαρότατα προβλήματα (πύκνωση, πληθώρα λεπτομερειών και όρων, ασαφές και εξεζητημένο λεξιλόγιο, απουσία πηγών, έμφαση στην πολιτική και στρατιωτική ιστορία κ.ά.) που δημιουργούν τεράστια εμπόδια στη διδασκαλία και τα οποία δεν πρόκειται να λυθούν όσο υποστηρικτικό υλικό κι αν σταλεί, όση ύλη κι αν αφαιρεθεί. Το πρόβλημα δεν είναι η ύλη, είναι το ίδιο το βιβλίο και αυτό είναι κάτι που οι συνάδελφοι το διαπιστώνουν ήδη στην πράξη. Ελπίζω, έστω και τώρα, να γίνει αντιληπτό ότι το συγκεκριμένο βιβλίο δεν πρέπει να εξετάζεται στην κατεύθυνση.
Σταύρος Σταύρου
Γραμματέας ΣΕΚΦ