Κυριακή, 5 Οκτωβρίου 2008

Σχόλιο του συνάδελφου Σταύρου γραμματέα του ΣΕΚΦ

Θεωρώ ότι ο ΣΕΚΦ δεν αδιαφόρησε ούτε αγνόησε το ζήτημα. Αντιθέτως ζήτησε (ανακοινώσεις για το θέμα της Ιστορίας στη διεύθυνση www2.cytanet.com.cy/SEKF) ομόφωνα να μην εξεταστεί στην κατεύθυνση το συγκεκριμένο βιβλίο, να διδαχτεί ως κοινός κορμός με μια ευχέρεια στην επιλογή της ύλης. Η κατεύθυνση θα πρέπει να εμβαθύνει στη μελέτη της ιστορίας και μια τέτοια εμβάθυνση προσφέρουν, στο μέτρο του δυνατού, τα Θέματα Νεοελληνικής Ιστορίας. Δεν υπάρχει κανένα άλλο μάθημα στο Ενιαίο Λύκειο στο οποίο Κατεύθυνση και Κορμός να διδάσκονται την ίδια ύλη. Πάρα πολλές ήταν οι επισημάνσεις από το ΣΕΚΦ για την απουσία ουσιαστικής επιμόρφωσης και για την εισαγωγή ενός εξεταστικού δοκιμίου που βρίσκει τους συναδέλφους απροετοίμαστους στο θέμα της αξιολόγησης των πηγών, με ένα βιβλίο που δεν έχει πηγές και το οποίο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποστηρίξει το εξεταστικό δοκίμιο. Οι θέσεις μας έχουν αποσταλεί στο Υπουργείο και το Φεβρουάριο και στις αρχές Ιουλίου (στη δεύτερη περίπτωση χωρίς να λάβουμε ποτέ απάντηση). Η ομόφωνη απόφαση του Σεπτεμβρίου (11/9) κοινοποιήθηκε στην ΟΕΛΜΕΚ, η οποία, όπως γνωρίζεις, δεν την έλαβε υπόψη της, αν και σε συνάντηση που προηγήθηκε (9/9) μας είχε δηλώσει ότι ανέμενε τη θέση μας για να αποφασίσει για το ζήτημα.
Το πώς μπορεί να αγνοείται η ομόφωνη απόφαση ενός Συνδέσμου στο όνομα της «αναστάτωσης» που θα δημιουργηθεί, αυτό είναι κάτι που το αφήνω στην κρίση κάθε σκεπτόμενου και προβληματιζόμενου εκπαιδευτικού. Το βιβλίο που έχουν εισαγάγει έχει σοβαρότατα προβλήματα (πύκνωση, πληθώρα λεπτομερειών και όρων, ασαφές και εξεζητημένο λεξιλόγιο, απουσία πηγών, έμφαση στην πολιτική και στρατιωτική ιστορία κ.ά.) που δημιουργούν τεράστια εμπόδια στη διδασκαλία και τα οποία δεν πρόκειται να λυθούν όσο υποστηρικτικό υλικό κι αν σταλεί, όση ύλη κι αν αφαιρεθεί.
Το πρόβλημα δεν είναι η ύλη, είναι το ίδιο το βιβλίο και αυτό είναι κάτι που οι συνάδελφοι το διαπιστώνουν ήδη στην πράξη. Ελπίζω, έστω και τώρα, να γίνει αντιληπτό ότι το συγκεκριμένο βιβλίο δεν πρέπει να εξετάζεται στην κατεύθυνση.
Σταύρος ΣταύρουΓραμματέας ΣΕΚΦ

1 σχόλιο:

GIOGIAS είπε...

Φαίνεται ότι όσες προσπάθειες και αν γίνουν οι καρεκλοκένταυροι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (και Μυθολογίας) επιμένουν στην πρωταρχική τους άποψη. Κατά τα άλλα μιλούν για δημοκρατία...