Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Στόχος Σχολικής Χρονιάς

«Καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης, αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με στόχο την απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας»

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αναγνωρίζοντας τις ευαισθησίες που εμπεριέχονται στον πιο πάνω στόχο έχει συστήσει επιτροπή προώθησής του, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις όλων ανεξαίρετα των εμπλεκομένων φορέων. Η πιο κάτω πρόταση αποτελείται από μια σειρά εισηγήσεις της Επιτροπής που έχουν συμφωνηθεί σε συνεδρία της στις 9 Δεκεμβρίου 2008, και που απευθύνεται τόσο προς τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και μαθητές, όσο και προς τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, τους οργανωμένους γονείς και οργανωμένους μαθητές.
Η επιτυχία του στόχου δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τις ενέργειες που θα κάνουν τα ίδια τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί, αλλά και από την ενεργητική συνεργασία και εποικοδομητική εμπλοκή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην εμπλοκή τόσο των γονέων όσο και των μαθητών σε όσες δραστηριότητες αποφασίσει η σχολική μονάδα να προτάξει.

Έγγραφο με Δράσεις και Ρυθμίσεις για την προώθηση του 1ου Στόχου της Σχολικής Χρονιάς 2008-09

Χρήσιμο Υλικό : Υλικό για Εκπαιδευτικούς Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

O "στόχος"; Ποιος στόχος;
Μιλάτε για την ποιητική συλλογή του Μαν. Αναγνωστάκη "Ο στόχος" [1971];
Γνωστοί παραμένουν κι αυτοί που κινούνται γύρω από την εθνοφασιστική φυλλάδα "Στόχος".
Τους αφιερώνουμε στίχους από το "Προσχέδιο δοκιμίου πολιτικής αγωγής" του Μ. Αναγνω.
"Οι τσαγκαράδες να φτιάνουν όπως πάντα γερά παπούτσια/
Οι εκπαιδευτικοί να συμμορφώνονται με το αναλυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου/
Οι τροχονόμοι να σημειώνουν με σχολαστικότητα τις παραβάσεις/
Οι εφοπλιστές να καθελκύουν διαρκώς νέα σκάφη/[...]
οι εργάτες να συμβάλλουν ευσυνείδητα στην άνοδο του επιπέδου παραγωγής [...]
Οι φοιτητές να μιμούνται τους δασκάλους τους και να μην πολιτικολογούν [...]
Γιώργος Μύαρης

Eólica είπε...

Καταπληκτικό το σχόλιό σου φίλε ανώνυμε. Και μιας και γίνεται τόσος ντόρος για τους στόχους της χρονιάς, αν το έχετε βάλει στόχο σας να είστε τόσο καλοί και πειθήνιοι εκπαιδευτικοί, γιατί δε ρίχνετε μια ματιά και στο δεύτερο στόχο της χρονιάς; 'Η προαγωγή της δημιουργικότητας και της καινοτομίας'; Ή δεν βολεύει;

Ανώνυμος είπε...

Εκ των λεγομένων σου υποχρεώνομαι, ω ανώνυμη/ε, να σου υπενθυμίσω ότι 1.δηλώνω ευθαρσώς το ονοματεπώνυμό μου.
2.μπορώ να σου αποστείλω το πλήρες περιεχόμενο του ποιήματος του Μανόλη Αναγνωστάκη. Ίσως τότε προβληματισθείς σε σχέση με το σχόλιο σου.
3. Το πνεύμα της παρέμβασής μου και του ποιήματος του Αναγνωστάκη δεν κινούνται σε κατεύθυνση γραφειοκρατική-εργαλειακή [στα περί εκπαίδευσης, διοίκησης,στοχοθεσιών κ.ο.κ], μα ούτε και σε κατεύθυνση διαιώνισης εθνοτικών συγκρούσεων. Ο άνθρωπος είναι πριν απ' όλα και πάνω απ' όλα ΑΝΘΡΩΠΟΣ! ΦΙΛΟΣΟΦΗΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!
4.Καλές οι καινοτομίες, αν βοηθούσαν και λίγο να μετατοπισθεί ο ορίζοντας σκέψης εκπαιδευτικών και μαθητών [αντί των συνηθισμένων πια παλαμακισμών, των "βραβεύσεων", των στοχευμένων υπηρεσιακών προαγωγών].
5.Κάθε αντίρρηση, ευπρόσδεκτη.
Γιώργος Μύαρης