Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009
Ένα παραγωγικό εργαστήρι σχετικά με την χρήση πηγών στο μάθημα της Ιστορίας
Χτες, το Σάββατο 24 Ιαν. πραγματοποιήθηκε από τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Ερευνας ακόμα ένα καρποφόρο και δημιουργικό εργαστήρι που απευθυνόταν σε καθηγητές και δάσκαλους που διδάσκουν Ιστορία. Οι προτάσεις διδασκαλίας που παρουσιάστηκαν από συναδέλφους βασίστηκαν στη χρήση πηγών του τετράτομου Εναλλακτικού Εκπαιδευτικού Υλικού του Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι εργασίες που παρουσιάστηκαν αφορούν κυρίως τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πιο συγκεκριμένα "ταιριάζουν" με τα αναλυτικά προγράμματα της Β΄και Γ΄ Λυκείου.
Την εκδήλωση άνοιξε εκπρόσωπος του Ομίλου κι ακολούθως έδωσε το λόγο στο συναδέλφο Güven ULUDA, ο οποίος έδωσε παραδείγματα χρήσης εναλλακτικών πηγών στα σχολεία της Τ/Κ κοινότητας: "Examples from the use of the Alternative Southeast European History Material in Turkish Cypriot
classrooms", Interactive presentation.
Ο Γκιούβεν μας έδωσε γλαφυρά παραδείγματα και μέσα από αυτά προχώρησε σε μια αναλυτική παρουσίαση του θεσμού του devsirme και των γενιτσάρων, αλλά και σε πλευρές της καθημερινής ζωής της Οθ. αυτοκρατορίας, που αποτέλασαν έναυσμα για μια ζωντανή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.
Η επόμενη παρουσίαση αφορούσε τη χρήση πηγών στην ανίχνευση από τους μαθητές των αιτιών της εξάπλωσης των Οθωμανών στα Βαλκάνια κατά τον 14ο και 15ο αιώνα. Η συνάδελφος Ζαχαρούλα Μαλά έφτιαξε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διδακτική πρόταση η οποία στηρίζεται στη μέθοδο της διερεύνησης των πηγών, δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές μέσα από προσεκτικά επιλεγμένες πηγές -πουεξετάζονται κατά πόσο πληρούν βασικα΄κριτήρια αντικειμενικότητας- να αναλύσουν και να ερμηνεύσουν με την εξάπλωση των Οθωμανών με την καθοδήγηση του διδάσκοντα. (The reasons for the Ottoman Expansion in the Βalkans)
Μετά το διάλειμμα η συνάδελφος Μαρία Μαυραδά, αν και επηρεασμένη από το χειμερινό καιρό, κάλεσε τους παρισταμένους εκπαιδευτικούς υποδυθούν το ρόλο του μαθητή και διευρευνήσουν το πώς ο Διαφωτισμός επέδρασε στη δημιουργία της ιδέας του έθνους κράτους στα Βαλκάνια. Η ενεργή συμμετοχή όλων έγινε δυνατή με τη διανομή των τόμων του Εναλλακτικού Εκπαιδευτικού Υλικού. Η Μαρία ενεργοποίησε το ενδιαφέρον των "μαθητών" της θέτοντας το ερώτημα:
« Ο Ρήγας οραματιζόταν κοινή εξέγερση όλων των βαλκανικών λαών εναντίον του δυνάστη και την ίδρυση μιας παμβαλκανικής Ελληνικής Δημοκρατίας ».
Πώς φαντάζεστε εσείς ότι θα έμοιαζε αυτό το νέο κράτος, πώς θα λειτουργούσε, ποια προβλήματα θα αντιμετώπιζε η λειτουργία του και γιατί νομίζετε ότι ο Ρήγας το ονομάζει Ελληνικό; " Ερώτημα που πυροδότησε μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων.
Interactive Presentation by Mrs Maria MAVRADA, Educator
Ακολούθως "πήρε τη σκυτάλη" ο συνάδελφος Παύλος Παύλου, που ανέπτυξε τη διδακτική του πρόταση η οποία αφορά το αναλυτικό πρόγραμμα της Γ' Λυκείου: "Πλευρές της δημιουργίας των έθνων-κρατών στα Βαλκάνια κατά τον 19ο αιώνα". Μια διδακτική προσέγγιση που αξιοποιεί τις ομάδες μαθητών οι οποίες μελετούν και διερευνούν τις ομοιότητες και τις διαφορές των πρώτων συνταγμάτων βαλκανικών χωρών σχετικά με τον προσδιορισμό της έννοιας του πολίτη. Μια ιδιαίτερα απαιτητική δουλειά μια και οι μαθητές αναλύουν αποσπάσματα συνταγμάτων που περιέχονται στο 2ο βιβλίο εργασίας "Έθνη και κράτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη".
Aspects of nation-state building in the Balkans
during the 19th century – Constitutional mentality and citizenship,
Interactive Presentation by Mr Pavlos PAVLOU, Educator
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
2 σχόλια:
Οφείλω, ιδίως μέσα στο τσουνάμι υστερίας , να συγχαρώ τους συναδέλφους, παρά τις όποιες διαφορές μας στις απόψεις και τις προσεγγίσεις! καλή συνέχεια, λοιπόν.
Είναι ευλογία για τις δημοκρατικές πολιτείες και κοινωνίες η πολυφωνία και η καλλιέργεια κριτικής σκέψης και συνείδησης. Ιδίως αν μετέχουν ολοένα πιο πολλοί πολίτες στη συζήτηση και όχι μόνο μια ελίτ.
Γιώργος Μύαρης
Μala poweerrr....!!!The best teacher@L.A.V!!!Love you kiriaa....!:P
Δημοσίευση σχολίου