Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

το μόνο θέμα που τους ενδιέφερε ...



2006 Οι εκπαιδευτικοί της Β΄βάθμιας εκπαίδευσης της Κύπρου στις 2 Φεβρουαρίου του 2006 αποφάσισαν μετά από καθολική ψηφοφορία να απορρίψουν με μεγάλη πλειοψηφία (60%) την πρόταση της κυβέρνησης Παπαδόπουλου για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 63ο .
2007 Οι ηγεσίες των κινήσεων ΑΛΛΑΓΗ-(ΔΗΣΥ), ΔΗΚΙ-(ΔΗΚΟ), ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ-(ΕΔΕΚ) που υποστηρίζουν την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης επανέφεραν το θέμα σε ΠΣΓΑ(18-10-2007). Τότε Προοδευτική και Συνεργασία αντέδρασαν και απείχαν από την ψηφοφορία.
2009 18 Ιουλίου επαναλήψη ίδιου σκηνικού.
Άλλαξαν οι πρωταγωνιστές Στην αρχή των εργασιών της Συνδιάσκεψης κατατέθηκε πρόταση από τον Ταλιαδ. Πρόεδρο της ΑΛΛΑΓΗΣ να συζητηθεί κατά προτεραιότητα και το θέμα της επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης των εκπαιδευτικών.Η πρόταση τέθηκε σε ψηφοφορία και από τους παρόντες Γεν.Αντιπροσώπους(142)(από το σύνολο των 180 εκλεγμένων) ψήφισαν 87 υπέρ, 45 κατά και 1 αποχή.
Υπέρ ψήφισαν οι κινήσεις ΑΛΛΑΓΗ, ΔΗΚΙ, Νέα Κίνηση.
Κατά ψήφισαν οι κινήσεις Προοδευτική και Συνεργασία Καθηγητών οι οποίες απεχώρησαν διαμαρτυρόμενες για τις μεθοδεύσεις και διαφωνώντας με την καταστρατήγηση της απόφασης του δημοψηφίσματος των εκπαιδευτικών της Μέσης:
"Η Συνεργασία Καθηγητών αρνήθηκε να συμπράξει στη διαδικασία παραχάραξης της βούλησης της βάσης των καθηγητών. Προειδοποίησε ότι αν οι τρεις κινήσεις επέμεναν στη πρόταση, χωρίς να ερωτηθεί ο κλάδος, θα αρνηθεί ακόμα και να συμμετάσχει στη σχετική ψηφοφορία. Γι’ αυτό και αποχώρησε από την αίθουσα την ώρα της ψηφοφορίας."

Οι εναπομείναντες στην αίθουσα 74 Γενικοί Αντιπρόσωποι ( των κινήσεων ΑΛΛΑΓΗ – ΔΗΚΙ – ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ – ΝΕΑ ΠΝΟΗ ) με ψήφους 70 υπέρ, 2 κατά και 2 αποχές αποφάσισαν την ανατροπή της απόφασης της μεγάλης πλειοψηφίας των 6000 καθηγητών!

Πέρα από το διαδικαστικό (αλλά και ηθικό) θέμα, η Συνεργασία Καθηγητών θεωρεί ότι οι λόγοι για τους οποίους η ίδια και ο κλάδος είχαν ταχθεί κατά της επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης, εξακολουθούν να ισχύουν.
Για τους πιο πάνω λόγους η Συνεργασία Καθηγητών καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις των τριών κινήσεων ως αντιδεοντολογικές και έξω από κάθε έννοια συνδικαλιστικής πρακτικής και ηθικής.
Ένδειξη της παρακμιακής πολιτικής στην οποία οι κάποιες κινήσεις οδηγούν την ΟΕΛΜΕΚ, είναι το γεγονός ότι, αμέσως μετά την ψηφοφορία, ενώ επέστρεφαν στην αίθουσα οι Γ.Α. της Συνεργασία Καθηγητών και της Προοδευτικής για συζήτηση των θεμάτων της καθαυτό ημερήσιας διάταξης, οι περισσότεροι Γ.Α. των κινήσεων ΑΛΛΑΓΗ – ΔΗΚΙ – ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ ΕΓΚΑΤΈΛΕΙΠΑΝ τη Συνδιάσκεψη, αφήνοντας τους υπόλοιπους Γ.Α. να αποφασίσουν για τα σοβαρά εκπαιδευτικά και συνδικαλιστικά προβλήματα του κλάδου. Το λιγότερο που μπορούμε να τους καταλογίσουμε είναι ασέβεια προς τον κλάδο και προς αυτούς που τους εξέλεξαν.-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: "...Η πιο πάνω πράξη της περιστασιακής πλειοψηφίας αποτελεί πρωτοφανές φαινόμενο, όχι μόνο για τα κυπριακά συνδικαλιστικά δρώμενα, αλλά συνάμα και ασέβεια προς τις χιλιάδες εκπαιδευτικούς που έχουν διαφορετική άποψη και αποφάνθηκαν μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ καθίσταται ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη έναντι του κλάδου, το οποίο αγνόησε για άλλη μια φορά. Θα μπορούσαν, έστω, ν’ αποταθούν εκ νέου στον κλάδο, αφού επιθυμούν ν’ αλλάξουν την απόφαση του.
Τι φοβούνται αλήθεια;
Ενδεικτικό των προθέσεων όσων πήραν την απόφαση στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη, είναι το γεγονός ότι, μόλις πάρθηκε η απόφαση για επέκταση στο 63ο και ενώ ακολουθούσαν σοβαρά ζητήματα (αναλυτικά προγράμματα, αξιολόγηση, ενιαίο λύκειο) που αφορούσαν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, οι γενικοί αντιπρόσωποι της Αλλαγής έφυγαν (αφού εκπλήρωσαν το «καθήκον» τους) ΚΡΙΜΑ! Πραγματικά διερωτούμαστε, το ενδιαφέρον τους για το δημόσιο σχολείο εξαντλείται στα όρια της παράτασης του ορίου αφυπηρέτησης; Δυστυχώς η ΑΛΛΑΓΗ δεν κατάθεσε προτάσεις για τα καίρια εκπαιδευτικά και συνδικαλιστικά ζητήματα, τα οποία είναι ήδη ανοικτά μπροστά μας, συζητούνται στα συμβούλια παιδείας και στο δημόσιο διάλογο, αλλά αρκέστηκε σ’ ένα χυδαίο υβρεολόγιο απέναντι στα στελέχη της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ.

3 σχόλια:

Ekpaidevtikos είπε...

Aπαράδεκτοι!
Το μόνο που τους ένοιαζε ήταν να επαναφέρουν το 63ο και τίποτε άλλο.
Τα άλλα θέματα ήταν ψιλά γράμματα.
Θαυμάστε τους για το συνδικαλιστικό ήθος και το πώς εκλαμβάνουν τη δημοκρατία!

Ανώνυμος είπε...

OEΛΜΕΚ:
Οργάνωση Ελληναράδων που Λυμαίνονται την Μέση Εκπαίδευση της Κύπρου ...

Ανώνυμος είπε...

Εμείς τους ανεχόμαστε , εμείς τους ψηφίζουμε, εμείς σωπαίνουμε όταν μεταχειρίζονται το Συνδικάτο ως παράρτημα των κομμάτων τους. Εμείς τους τρέχουμε από πίσω για τα ρουσφέτια μας, εμείς κοροϊδεύουμε όλους τους εργατοπατέρες στις εκλογές ότι τους....ψηφίσαμε, γιατί φοβόμαστε να πούμε ανοιχτά ότι τους απορρίπτουμε. Αυτοί μας αξίζουν!! Να τους χαιρόμαστε!

Τόσα χρόνια και ένα εκδημοκρατισμό καταστατικού δεν κατάφεραν να κάνουν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις, ώστε να περιοριστεί η αυθαιρεσία των ηγεσιών και να ενισχυθεί η δημοκρατία των μελών. Έτσι, ανερυθρίαστα η Πρόεδρος κ. Σεμελίδου, μπορεί να λέει στα μικρόφωνα, ότι " ναι, τα πράγματα στο συνδικαλισμό αλλάζουν, δεν είναι στατικά, έτσι άλλαξε η απόφαση" . Χωρίς να αναφέρει αυτή τη μικρή λεπτομέρεια, ότι το 2006 η απόφαση πάρθηκε με ΑΜΕΣΗ ψηφοφορία, καθολικό δημοψήφισα με κάλπες στα σχολεία, όπου το 62% νομίζω (και όχι το 60%) χήφισε Όχι στο 63ο. Ενώ τώρα 70 καθηγητές, εργατοπατέρες, που είναι αντιπρόσωποι, άρα ΕΜΜΕΣΑ αντιπροσωπεύουν τους καθηγητές, όχι όλους βέβαια, αλλά αυτούς που τους ψήφισαν, ανέτρεψαν την απόφαση!

Δε νοείται συνδικαλισμός χωρίς τη δημοκρατία. Η δημοκρατία είναι η πεμπτουσία του συνδικαλισμού κι άρα έχουμε κατάργηση της έννοιας του συνδικαλισμού. Δε νοείται εξουσία κανενός οργάνου πάνω από την κυρίαρχη εξουσία της βάσης, των μελών!
Πρόκειται σαφώς για ένα πραξικόπημα. Και τι κάνουν οι κινήσεις που διαφώνισαν; Απλώς κοιτούν και καταγγέλλουν; Τι θα πράξουν;

Αν δεν υπερασπίσουν την πρώτη και βασική αρχή του συνδικαλισμού, τη δημοκρατία, τότε δεν έχουν παρά να παραιτηθούν και να δηλώσουν ανίκανοι να αποκαταστήσουν τη δημοκρατική νομιμότητα στο μαγαζί αυτό της αυθαιρεσίας και του τυχοδιωκτισμού, την ΟΕΛΜΕΚ. Κι ο μόνος τρόπος είναι να πρσφύγουν σε αυτούς που τους ανήκουν τα συνδικάτα: στα μέλη! Να κάνουν το παν να τους ταρακουνήσουν. Να απέχουν από κάθε συμμετοχή σε αυτά τα εκτός νομιμότητας όργανα ή να παραιτηθούν εντελώς. Υπάρχει και η άλλη λύση: της ίδρυσης χωριστού Συνδικάτου, με δημοκρατικό καταστατικό , με θεσμό γενικών γενικών συνελεύσεων των μελών που οι αποφάσεις τους να δεσμεύουν τα κεντρικά διοικητικά όργανα . Και προπάντων, συνδικάτου με ΗΘΙΚΗ, που απουσιάζει παντελώς από το ελεεινό αυτό μαγαζί!

Συνάδελφοι της Προοδευτικής και της Συνεργασίας, δεν μπορώ να φανταστώ ότι μετά από αυτό το καραμπινάτο πραξικόπημα θα κάθεστε στο ίδιο τραπέζι με τους ελεεινούς εργατοπατέρες και θα συνεδριάζετε σοβαροφανώς δήθεν για τα...μεγάλα ζητήματα της μεταρρύθμισης και του κλάδου! Αυτού του κλάδου που τον έχουν (με συγχωρείτε) χεσμένο!

Μ. Χατζημιχαήλ