Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

Παρουσίαση εναλλακτικού ιστορικού υλικού (πηγών) για Ε-Κύπριους και Τ-Κύπριους εκπαιδευτικούς

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Την Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου στις 12:00, θα παρουσιαστούν στην συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιηθεί στο Chateau Status (απέναντι από το Λήδρα Πάλας στην Ουδέτερη Ζώνη των Ηνωμένων Εθνών), τα τέσσερα ιστορικά βιβλία εργασίας που έχουν ως στόχο να αποτελέσουν εναλλακτικό ιστορικό εκπαιδευτικό υλικό για όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τα βιβλία αυτά έχουν ετοιμαστεί υπό την αιγίδα του Προγράμματος Κοινής Ιστορίας που έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία του Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (CDRSEE).

Η πρωτοβουλία στοχεύει στο να εμπλουτίσει τον ουσιώδη διάλογο σε σχέση με την διδασκαλία της Ιστορίας που λαμβάνει χώρα σε όλες τις γωνιές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Βοηθά στο να ικανοποιηθεί το αίτημα των δασκάλων μας για τη δημιουργία ενός αρχείου ιστορικών πηγών και για την σύσταση ενός υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικού υλικού όσον αφορά στα κρίσιμα ζητήματα της σύγχρονης ιστορίας. Οι επαφές καθώς και τα εργαστήρια που οργανώνονται με την παρούσα ευκαιρία, θα βοηθήσει τους δασκάλους στην Κύπρο να αποκτήσουν περισσότερη γνώση, παιδαγωγικές δεξιότητες, εμπειρία διαλόγου και κατανόηση της ανάγκης του να μπορεί κανείς να εξετάζει τις ιστορικές εξελίξεις μέσα από διαφορετικές οπτικές και απόψεις, ενδυναμώνοντας έτσι (και) την έρευνα και την πολυπρισματικότητα.

Η Λευκωσία θα αποτελέσει την 6η πρωτεύουσα- μετά το Βελιγράδι, το Ζάγκρεμπ, τα Τίρανα, το Σαράγιεβο και τα Σκόπια- στην οποία παρουσιάζονται τα τέσσερα ιστορικά βιβλία εργασίας: 1) Η Οθωμανική Αυτοκρατορία 2) Έθνη και Κράτη στην Νοτιοανατολική Ευρώπη 3) Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και 4) Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Περισσότεροι από 60 ειδικοί έχουν συνεισφέρει στην ετοιμασία αυτού του εναλλακτικού εκπαιδευτικού υλικού για τη διδασκαλία της ιστορίας.

Αυτό που κάνει ξεχωριστή την παρουσίαση των βιβλίων στη Λευκωσία είναι πως τα βιβλία θα παρουσιαστούν σε δυο γλώσσες. Η ελληνική μετάφραση πραγματοποιήθηκε με την ευγενή χορηγία του Ιδρύματος Λεβέντη, ενώ η Τούρκικη μετάφραση χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών – Δράση για συνεργασία και Εμπιστοσύνη (UNDP-Act). Αντιπρόσωποι του Ιδρύματος Λεβέντη και του UNDP θα παραβρεθούν στην Δημοσιογραφική Διάσκεψη στις 9 του Οκτώβρη.

Στη συνέντευξη Τύπου θα μιλήσουν: ο Κος Κώστας Καρράς, μέλος του Δ.Σ. του CDRSEE, υπεύθυνος για το Πρόγραμμα Κοινής Ιστορίας, η καθηγήτρια Χριστίνα Κούλουρη, επιμελήτρια της σειράς και πρόεδρος της Eπιτροπής Ιστορικής Εκπαίδευσης του CDRSEE, ο καθηγητής Niyazi Kizilyurek, μέλος της Eπιτροπής Ιστορικής Εκπαίδευσης του CDRSEE, ο Κος Hayrettin Kaya, επιμελητής της τουρκικής έκδοσης των εναλλακτικών ιστορικών βιβλίων εργασίας, η Δρ Meltem Onurkan-Şamani, ιστορικός, ο Κος Παύλος Παύλου, φιλόλογος σε σχολείο μέσης εκπαίδευσης. Θα προεδρεύσουν η Δρ Χαρά Μακρυγιάννη και ο Κος Mete Oğuz, πρόεδρος και γραμματέας, αντίστοιχα, του διακοινοτικού Ομίλου Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας.

Το Κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (CDRSEE) σε συνεργασία με τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας θα συντονίσουν μια σειρά από εργαστήρια επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών που θα στοχεύει στο να προετοιμάσει τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους δασκάλους, έτσι ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα τέσσερα βιβλία μέσα στην τάξη.


Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ καλέστε:
Κέντρο Δημοκρατίας και Συμφιλίωσης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη (CDRSEE)
Τηλέφωνο: + 30 2310 960-820/1, info@cdsee.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: