Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

«Αντί»σταθηκε



ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΑ 75 ΤΟΥ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗΣ
Έκανε «Αντί»σταση με σκέψη και ανάγνωση


Δύσκολο είναι στις μέρες μας που υπάρχει το άγος της τηλεόρασης να αντιδράσεις, αλλά πρέπει να διαβάζουμε: εφημερίδες, περιοδικά, κείμενα...» έλεγε ο Χρήστος Γ. Παπουτσάκης, αρχιτέκτονας και «ψυχή» του ιστορικού περιοδικού «Αντί». Σχεδόν έναν χρόνο μετά το τελευταίο τεύχος, το 919ο, του «Αντί», άφησε χθες την τελευταία του πνοή στα 75 του, αφού πάλεψε καιρό με τον καρκίνο των πνευμόνων (από τον Οκτώβριο νοσηλευόταν στον Ευαγγελισμό).

Ο Χρήστος Παπουτσάκης γεννήθηκε το 1934 στα Χανιά και σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Δούλεψε στο γραφείο Δοξιάδη και έπειτα σε δικό του. Ίδρυσε και διηύθυνε επί 34 χρόνια ένα από τα σημαντικότερα και πολιτικά περιοδικά της Μεταπολίτευσης, το «Αντί» που έμεινε γνωστό και για τις πολιτιστικές παρεμβάσεις του. Το πρώτο τεύχος εκδόθηκε τον Μάιο του 1972.

Σε αυτό έγραφαν ο Μίκης και ο Γιάννης Θεοδωράκης, ο Γ.-Α. Μαγκάκης, ο Μποστ, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος κ.ά. Η χούντα το απέσυρε και κατέσχεσε τα φιλμ του δεύτερου τεύχους που ήταν έτοιμο, ενώ ο Χρήστος Παπουτσάκης συνελήφθη και βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Τον Σεπτέμβριο του 1974 κυκλοφόρησε ξανά το «Αντί», που εκδιδόταν ανελλιπώς κάθε 15ήμερο μέχρι τις 11 Απριλίου 2008. Στους μεταδικτατορικούς συνεργάτες του συμπεριλαμβάνονταν οι Θόδωρος Πάγκαλος, Γιάννης Καψής, Μάνος Χατζιδάκις, Αντώνης Καρκαγιάννης, Σπύρος Λιναρδάτος, Ανδρέας Λεντάκης, Σοφιανός Χρυσοστομίδης, Νίκος Χριστοδουλάκης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Πέτρος Ευθυμίου, Γιώργος Σεφερτζής, Χρήστος Βακαλόπουλος, Νίκος Γιανναδάκης, Κώστας Παπαϊωάννου, Γιάννης Η. Χάρης, Χάρης Καμπουρίδης κ.ά.

Πάλεψε για το πλουραλιστικό άνοιγμα των μέσων ενημέρωσης και για την ελεύθερη ραδιοφωνία στήνοντας και εκπέμποντας το «πειρατικό» ραδιόφωνο Ράδιο-Αντίλαλος, με σήμα του Λουκιανού Κηλαηδόνη και τον Διονύση Σαββόπουλο παρόντα. Σημαντικές παρεμβάσεις του στον χώρο του πολιτισμού ήταν τα αντιφεστιβάλ.

«Οι αποχαιρετισμοί είναι πάντα δύσκολοι και σαν έτοιμος από καιρό θέλω να απευθυνθώ σε εσάς που τόσα χρόνια ζήσατε μαζί μας την περιπέτεια της έκδοσης του “Αντί” και να σας θυμίσω τις καλές αλλά και τις σκληρές μέρες που διατρέξαμε όλα αυτά τα χρόνια» έγραφε στο τελευταίο τεύχος του «Αντί», που έκλεισε καθώς δεν άντεξε να αντεπεξέλθει οικονομικά σε μήνυση ιδιοκτήτη μουσείου για «συκοφαντική δυσφήμηση». Και κατέληγε με ελπίδα: «Άλλοι πιο νέοι και πιο δραστήριοι από εμάς θα έλθουν ίσως στο μέλλον στη θέση μας»...

ΤΑ ΝΕΑ Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΝΤΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΑΛΛΟΥ,ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΜΕΤΕΡΙΖΙ [ΑΥΤΟ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ] ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ!

Τότε. Χρόνια πίσω. Συχνά πυκνά να διαβάζω το ΑΝΤΙ, για να μαθαίνω, να διαολίζομαι με όσα της κριτικής [στον "υπαρκτό"/ανύπαρκτο!..., στις δογματικές μας βεβαιότητες, παγιωμένες, πεποιθήσεις], να ξανασκέφτομαι, να αναρωτιέμαι, να αναζητώ…
Αν σας λέει τίποτα για τα χρόνια 1975 και λίγο μετά, ω φίλοι των αβέβαιων βεβαιοτήτων.
Μάλλον “συνηθίσαμε” να φεύγουν οι φίλοι αυτής της υπέροχης γενιάς αγωνιστών! [Και πίσω μένουμε οι …”καλομαθημένοι”].
Σπάνιος χαρακτήρας ο Χρήστος Παπουτσάκης! Μαχητής, που δεν”εξαργύρωσε” τίποτα. Γι’ αυτό τον σεβόμουν πάντα, παρά τις όποιες διαφωνίες μας.
ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ.
ΤΟ ΑΝΤΙ ειναι το μονο περιοδικο, και δη ΑΡΙΣΤΕΡΟ περιοδικο, που εχει τα πιο πολλά μικρά και μεγάλα αφιερώματα στην/ΓΙΑ ΤΗΝ Κύπρο.
Αλλά όχι μόνο στην Κύπρο. Αλληλλέγγυο με όλο τον καταπιεζόμενο κόσμο μας!!!
Αυτός ο θησαυρός ελληνικού και παγκόσμιου δημοκρατικού και οικολογικού πολιτισμού, ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ανεξάρτητης γνώσης, μαχητικότητας και ριζοσπαστισμού [στην κυριολεξία, πόσες φορές έπιασε τα θέματα από την “ρίζα” και τα ξετίναξε!!!] είχε πάντα πολλά να μου πει. Κυρίως ένα πράδειγμα για δράση [χωρίς υποδείγματα, χωρίς συνταγές, έτσι το ένιωθα]. Ταυτόσημο με την ύπαρξη του ΧΡήστου το ΑΝΤΙ.
Και πάντα μέσα στη σπάνιν των αγαθών, το ΑΝΤΙ κι ο Χρήστος.
Και γι’ αυτό πάντα μέσα στη μνήμη μας! Αθάνατος!
Γιώργος Μύαρης