Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Aποτυπωματα (Καθημερινή 11-01-2009)

Μοντέρνα Σπυριδούλα
Tης Mαριαννας Tζιαντζη


Πολλοί έχουν ακουστά τη Σπυριδούλα, τη σιδερωμένη υπηρετριούλα, όμως λιγότεροι έχουν ακούσει για την Κωνσταντίνα. Το 1955 ο κύριος και η κυρία της 13χρονης Σπυριδούλας τη γύμνωσαν και την έκαψαν με καυτό ηλεκτρικό σίδερο για να την τιμωρήσουν. Η υπόθεση έγινε πρώτο θέμα στις εφημερίδες, εκτοπίζοντας σημαντικά πολιτικά γεγονότα, όπως την παραίτηση του υπουργού Συγκοινωνιών από την κυβέρνηση Παπάγου. Χιλιάδες άνθρωποι περικύκλωσαν το Τζάνειο όπου νοσηλευόταν η μικρή, για να εκδηλώσουν την αγανάκτησή τους. Ο γιατρός της βασιλικής οικογένειας, ο Θ. Δοξιάδης, επισκέφθηκε και εξέτασε το παιδί, ενώ ακόμα και αξιωματικοί της ναυαρχίδας του Αμερικανικού Στόλου, που ήταν αραγμένη στο Νέο Φάληρο, πήγαν στο Τζάνειο με πλούσια δώρα για τη Σπυριδούλα.


Εβδομάδα Χριστουγέννων 2008.

Νύχτα επέστρεφε από τη δουλειά της, σε ένα σταθμό του ΗΣΑΠ, η 40χρονη Κωνσταντίνα Κούνεβα, άλλοτε ιστορικός επιστήμονας στη Βουλγαρία και σήμερα γραμματέας του Σωματείου Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού. Δύο άνδρες, που την περίμεναν έξω από το σπίτι της την ακινητοποίησαν και την περιέλουσαν με βιτριόλι και σήμερα η καθαρίστρια - ιστορικός νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό με βαριά εγκαύματα και με κίνδυνο να τυφλωθεί. Επισκέψεις κυβερνητικών επισήμων δεν αναφέρθηκαν....


Η Κωνσταντίνα ανήκε στη στρατιά των ιδιωτικών συνεργείων καθαρισμού που χρησιμοποιούνται σε πολλές δημόσιες επιχειρήσεις. Εδώ οι εργαζόμενοι έχουν πολύ λιγότερα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα από τους «κανονικούς» και η Κωνσταντίνα, που είχε δεχθεί αφόρητες πιέσεις για τη συνδικαλιστική δράση της, ζητούσε τα αυτονόητα, όπως την ανυπακοή στους άγραφους νόμους της μαύρης ή ημίμαυρης εργασίας.


Μισός αιώνας και κάτι χωρίζει το 1955 από το 2008. Τότε οι δράστες ήταν δύο απαίσια άτομα, όμως σήμερα οι ένοχοι είναι άγνωστοι, αν και γνωστοί είναι εκείνοι που ωφελούνται από την τρομοκράτηση της κάθε Κωνσταντίνας. Ολοι τότε συγκινήθηκαν για το κοριτσάκι που είχε την ατυχία να πέσει σε κακούς κυρίους, όμως τώρα είναι πολύ πιο περιορισμένο το ενδιαφέρον της κοινωνίας για μια γυναίκα που γεννήθηκε σε λάθος χώρα και σε λάθος εποχή. Τότε το σκάνδαλο δεν ήταν μόνο το σιδέρωμα, αλλά το γεγονός ότι ένα 13χρονο παιδί «εκ Ματαράγκας του Μεσολογγίου» δούλευε και μεγάλωνε σε «ξένα χέρια».


Σήμερα το σκάνδαλο δεν είναι μόνο το βιτριόλι, αλλά το ότι χιλιάδες Ελληνες και αλλοδαποί ακροβατούν στην κόψη του «ηθικού και νόμιμου», κάτω από το ραντάρ της εργατικής νομοθεσίας. Στον Μεσαίωνα παραπέμπει το πυρακτωμένο σίδερο, όμως τον μοντέρνο Μεσαίωνα εκπροσωπούν οι ευέλικτες, εκσυγχρονισμένες μορφές απασχόλησης που κάποτε θα θεωρούνται αρχαϊκές και αποτρόπαιες σαν την παιδική εργασία.
Λάμπουν από καθαριότητα οι σταθμοί του ΗΣΑΠ, αστράφτουν τα αλουμίνια και ο γρανίτης, «προσοχή στο κενό μεταξύ συρμού και αποβάθρας», μας προειδοποιούν τα μεγάφωνα, όμως η μοντέρνα Σπυριδούλα μάς προειδοποιεί για ένα απειλητικό κενό στον πολιτισμό μας και όχι μόνο τον εργασιακό.









Δεν υπάρχουν σχόλια: