Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

"It's the economy, Stupid" Κι όμως, η κρίση δίνει νέες δουλειές ... στους δικηγόρους


ΤΟ ΚΟΛΠΟ των 50 δισ.δολαρίων το οποίο κατηγορείται ότι έστησε ο 70χρονος χρηματιστής Μπέρναρντ Μέιντοφ θα μας απασχολεί για καιρό ακόμη. Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για το βάθος και την έκταση της υπόθεσης,καθώς συνεχίζονται οι έρευνες των... «πεπλανημένων» ρυθμιστικών αρχών στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και εκείνων οι οποίοι βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια μετά την κατάρρευση της «πυραμίδας» τον Δεκέμβριο του 2008. Την εβδομάδα που πέρασεμεγάλη ισπανική νομική εταιρεία υπέβαλε μήνυση στις Ηνωμένες Πολιτείες για λογαριασμό πελατών της οι οποίοι δηλώνουν ότι εξαπατήθηκαν. Ο Χαβιέρ Κρεμάδες,πρόεδρος της Cremades & Calvo-Sotelo,υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη ότι τα θύματα της απάτης ενδέχεται να φθάσουν ακόμη και στα 3 εκατ.άτομα παγκοσμίως και ότι ο τελικός «λογαριασμός» των απωλειών θα είναι κατά πολύ υψηλότερος από το ποσόν των 50 δισ.δολαρίων που γνωρίζουμε ως σήμερα.«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας,3 εκατ.άνθρωποιεπλήγησαν άμεσα ή έμμεσα» δήλωσε ο Κρεμάδες.
Πιο απλά,πρόκειται για ιδιώτες επενδυτές,μικρές και μεγάλες τράπεζες,hedge funds,αλλά και συνταξιοδοτικά ταμεία,φιλανθρωπικά ιδρύματα,δήμους και κοινότητες που αναζητούν τα χρήματά τους τους. Ακόμη πιο ανησυχητικός είναι ο ισχυρισμός του ότι το 30% των θυμάτων της απάτης δεν γνωρίζουν ακόμη ότι τα χρήματά τους έκαναν φτερά...

Αν ευσταθούν οι εκτιμήσεις του ισπανού δικηγόρου Χαβιέρ Κρεμάδες, σχεδόν 1 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως «κοιμούνται ήσυχοι», ενώ θα έπρεπε να είχαν ήδη κινηθεί νομικά για να τα διεκδικήσουν τα χρήματά τους που χάθηκαν στην «πυραμίδα». Ο λόγος; Επένδυσαν εμμέσως και χωρίς να το γνωρίζουν στο «αμαρτωλό» fund μέσω του Ταμείου που εμπιστεύτηκαν για τη σύνταξή τους ή μέσω άλλων επενδυτικών σχημάτων, όπως για παράδειγμα τα hedge funds.
Κατά τον Κρεμάδες, στη δικαστική διαμάχη που ξεκινάει από τα θύματα της κομπίνας θα εμπλακούν συνολικά 300 εταιρείες και 45.000 δικηγόροι από όλο τον κόσμο.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Ο ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ ΑΠΟΨΕ:

Δεν ξέχασα ποτέ τη σπουδαιότητα
της επικαιρικής ποίησης
ούτε της εύληπτης γραφής.
Να λοιπόν ένας στίχος
σημερινός, ευκολονόητος
και πανελλήνιος:
"Τι λέτε ρε μαλάκες!"
Τίτος Πατρίκιος, "Επικαιρική ποίηση"
(από τη συλλογή "Αντικριστοί Καθρέφτες" του 1988 και τον τόμο "Ποιήματα, IV 1988-2002", εκδόσεις Κέδρος, σελ. 58.

m.