Υποχρεωτικές εκδρομές στο Νταχάου θα πηγαίνουν οι Γερμανοί μαθητές
Της Ξενιας Kουναλακη / xkounalaki@kathimerini. gr
Στο «Κουρδιστό πορτοκάλι» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, ο εγκληματίας πρωταγωνιστής, Αλεξ, υποβάλλεται σε σωφρονιστική πλύση εγκεφάλου, παρακολουθώντας ταινίες για τα ναζιστικά εγκλήματα υπό τους ήχους της «Ωδής στη Χαρά» του Μπετόβεν. Παρόμοια δοκιμασία –χωρίς κλασική μουσική– θα υφίστανται από την επόμενη εβδομάδα οι Γερμανοί μαθητές στο κρατίδιο της Βαυαρίας, αφού οι εκδρομές στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου θα γίνουν υποχρεωτικές και θα συμπεριληφθούν στο ωρολόγιο πρόγραμμά τους. Στόχος του μέτρου, που ενδέχεται να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Γερμανία, είναι να αποτραπεί η στρατολόγηση νέων σε νεοναζιστικές οργανώσεις. Συμπίπτει δε με τον θανάσιμο τραυματισμό αστυνομικού από νεαρό μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης.
Επισκέψεις στο Νταχάου γίνονται και σήμερα στη Βαυαρία, αλλά πολλές φορές οι μαθητές την «κοπανάνε», επειδή δεν είναι υποχρεωτική η εκδρομή. Ενίοτε μάλιστα το ρίχνουν στο παιχνίδι μόλις μπαίνουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και δεν αυτοτιμωρούνται επαρκώς. Η τσαπατσούλικη αυτή αντιμετώπιση θα διορθωθεί με τις νέες ρυθμίσεις.
Το γεγονός ότι η απόφαση ελήφθη στο κατεξοχήν συντηρητικό κρατίδιο της χώρας, τη Βαυαρία, κινεί υποψίες, καθώς αρκετά μέλη των κυβερνώντων Χριστιανοκοινωνιστών υπήρξαν φανεροί ή κρυφοί θαυμαστές των ναζί.
«Στόχος μας είναι να αναθρέψουμε τα παιδιά έτσι ώστε να αντισταθούν σε οιαδήποτε προσπάθεια της Ακρας Δεξιάς να τα παραπλανήσει», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιοακίμ Χέρμαν, και ανακοίνωσε πως το πακέτο μέτρων του προβλέπει, εξάλλου, εξορμήσεις σε κέντρα, στα οποία καταγράφηκαν ναζιστικά εγκλήματα, όπως αυτό που συστήθηκε κοντά στο ορεινό καταφύγιο του Χίτλερ στις Αλπεις.
Οι προσπάθειες αναμόρφωσης παραστρατημένων τέκνων με καταπιεστικά μέσα δύσκολα συνάδουν με την κοινωνική πρόοδο. Δεν είναι τυχαίες οι αντιδράσεις που είχε προκαλέσει πριν από λίγους μήνες παρόμοια πρόταση του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, να υιοθετεί κάθε 10χρονος μαθητής ένα από τα 11.000 θύματα του Ολοκαυτώματος στη Γαλλία. Ακόμη και ο πρώην πρωθυπουργός, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, είχε αναφωνήσει οργισμένος: «Επιτέλους, δεν μπορούμε να επιβάλουμε τη μνήμη»! «Είναι δυνατόν κάθε παιδί, μόλις 10 ετών, να επιφορτιστεί προσωπικά με το βάρος μιας μετά θάνατον υιοθεσίας χωρίς να έχει καμία ευθύνη για το Ολοκαύτωμα», αναρωτήθηκε μεγαλοφώνως η συνδικαλιστική ένωση των εκπαιδευτικών στη Γαλλία. «Είναι αδιανόητη και αποκρουστική» η πρωτοβουλία Σαρκοζί, είχε πει από την πλευρά της η Σιμόν Βέιλ, η διασημότερη επιζήσασα από το Ολοκαύτωμα στη Γαλλία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου