Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2008

Συνάδελφοι "θάβουμε" το μάθημα Ιστορίας Κατεύθυνσης

Εγώ, αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι, το μόνο που κατάλαβα πέραν πάσης αμφιβολίας και συζήτησης είναι ότι με το βιβλίο αυτό θάβουμε το μάθημα Ιστορίας Κατεύθυνσης, αλλά και την καλλιέργεια ιστορικής κρίσης.
Εξηγώ: γιατί έχουμε ένα εγχειρίδιο περιληπτικής απόδωσης και καταγραφής γεγονότων που χρειάζεται να το αποσαφηνήσεις ως καθηγητής που διδάσκει τους μαθητές, να το ταξινομήσεις (προσέξτε τις παλινδρομήσεις εσωτερικά μέσα σε κάθε κεφάλαιο!), να το διευρύνεις με πηγές κι επιπλέον πληροφορίες, με υλικό και συζήτηση στην τάξη.
Πράγμα που εναπόκειται στον κάθε διαδάσκοντα. Και θα λειτουργούσε θαυμάσια η πρωτοβουλία του εκπαιδευτικού, αν δεν υπήρχε η λαιμητόμος των Παγκύπριων και Εισαγωγικών Εξετάσεων! Άσε που προσπαθούν να "πιάσουν στροφές" και τα φροντιστήρια, για να ξεπεράσουν τη σχολική ταχύτητα: κυριολεκτικά ντομπάρουν τους μαθητές μας, οι οποίοι προσπαθούν να καταλάβουν το πιο απλό και κυρίως ζητούμενο: πάνω σε ποια ύλη θα εξεταστούν;! Μπάχαλο δηλαδή!
Τελικά η οπισθοδρόμηση θα είναι μεγάλύτερη απ' όση νομίζουμε: πάμε πάλι σε μια αποστήθιση του κειμένου και οι πηγές (του βιβλίου) απλά συμπληρώνουν γνώσεις προς εξέταση, όχι προς κρίση ( βλέπε δειγματικό εξεταστικό)!

Ειρήνη Ασίηκαλη, διδάσκουσα Ιστορία Κατεύθυνσης σε τμήμα της Γ΄Λυκείου στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας.

1 σχόλιο:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΗΣ είπε...

ΘΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΞΟΥΝ ΟΙ ΕΘΝΟΚΑΦΡΟΙ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΟΙ ΓΜΩΣΤΟΙ ΚΑΦΡΟΙ ΤΩΝ 5 ΛΕΠΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ.

ΠΑΝΤΩΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ. ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ.